ingin tahu..

Salam semua.. Ade x mummy2 dlm ney pnah ade pgalaman cek UPT (-ve) je.. Bla g klnik scan doc ckap anda hamil..?? Sy ingt nk g wt scan, tp tkot xhamil.. Kcewa plak nty??, cek UPT asyik (-ve) je.. Bulan8,9 period dtg.. Bln 10 xdtg.. Bln 11 trun darah 3 hari je.. Darah pn xbyak.. Sape yg pnah jd cmtu cuba share pgalaman korang..?

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Hi sis, saya ada masalah period dari zaman uni sampai mengandung anak kedua pun. Jarak pregnancy pertama dan kedua 3 tahun. Bayangkan berapa banyak UPT dah saya uji πŸ˜‚ bila pregnant anak kedua ni, doc & nurse tanya ingat tak tarikh last period & so on, saya bagitau tak ingat je πŸ˜‚πŸ˜‚ sebab period saya memang tak teratur. Sebiji macam sis ni la. Tempoh 3 tahun tu saya dah puas nak mengharap πŸ˜…πŸ˜… (tapi saya takdela pulak scan terus doc cakap hamil) kadang2 UPT keluar double samar, kadang -ve (dlm tempoh 3 tahun tu) tengah syok2 jangkakan diri ni pregnant, sekali tak pregnant lah pulak πŸ˜‚ keciwaaa... last2 ambil langkah positif, kalau ada rezeki Allah nak bagi, saya terima. Alhamdulillah bulan 3 tahun ni saya disahkan hamil. Sekarang doc tentukan due date saya ikut perkembangan janin bukan ikut tarikh last period saya ✌🏻

Baca lagi
VIP Member

saya buat pregnancy test lagi next 7days.. apa² jaga pemakanan.. saya amalkan folic acid dr hari saya in merancang saya start have sex dari hari ke sepuluh saya period.. means saya period 5 harije... dah stop period.. lepastu saya tambah 5 hari utk rehat..then start having sex every days pada hari ke sepuluh..sb xnak miss ovaluation date..,,🀣 seminggu saya have sex everyday.. pegi honeymoon.. next period days x dtg period... Tu test x naik.apa... seminggu lewat period saya beli yg digital... ALHAMDULILLAH SEKARANG DAH DAH 8W

Baca lagi
Post reply image

ya ..mcm saya sis ☺️ test prggy samar ingat kan faint -ve ..lps doc check alhamdulillah sy prgnnt..sy disahkan prgnnt 7/10/2020 .ingatkan g klinik naj mnta ubat gastrik sbb kerap sakit prt dan tiada slra makan sminggu lbh..last last doc sru test urine..dan hasilnya sy postf..pdhl pagi tu sblm g klinik sy test x nmpk pun line..mmg samar sangat..

Baca lagi
Post reply image

Mase first pegi klinik untuk check doc ada tanyer kitaran datang haid. Sebab dia takut keputusan jadi positive (UPT) sebab hormon haid klau period belum datang

saya pn sma mcm awak jgk, bln 10 sampai skrg tak period lagi, darah keluar skt je . cek masih -ve lagi

5y ago

Kn.. Asyik fikir je kite preg @ x.. Nk g scan pn tkot kecewa jgk..πŸ˜…πŸ˜…, tp kalo xg scan.. Slagi tu dok fikir.. Awk xg scan ke?

nak g scan takot nanti kecewa la plkπŸ˜‚tak pgi tertanya2. cek upt malam smlm pn stil negativ jgkπŸ˜₯

5y ago

Pengalaman sy dulu lps kwen 3bln skali bru dtg period, hormon tganggu sgt lps kwen. Bpe kali check upt, slalu neg mmg kecewa, pg scan dr kata xpreg. Dr ada ckp kputusn upt mmg tepat, mungkin blum ada rezeki sis lg. Bykkn bdoa dan bsabar, lps 10 bln bru rezeki sy preg skang dh 12week. Alhamdullillah sabar itu indah.. πŸ€—

saya pegi je scan. rupanya chemical pregnancy. mula-2 upt positif lama-2 pudar & negative

VIP Member

Macam sy . Check upt -ve , pegi klinik tahu2 dh 8w hehehe