Suka minum air manis dan bergas

Salam. Saya mengandung 16 week 3 hari. Saya suka minum air manis dan kdg2 air gas sebab itu je yang sy suka. Kdg2 je minum tp sekali minum abc habis lah. Agak2 bahaya ke??hmmm

7 Balas

Wasalam. Tk bahaya kalau mmg betul tak kerap, contoh seminggu sekali klu betul mmg tekak asyik nk air manis je. Tp klu seminggu tu sampai lebih sekali, lg teruk dlm sehari pun 3-4 jenis air manis minum tu dh kena berjaga-jaga. GDM ni blh sangkut kt sesiapa je, yg before pregnant bsp elok takpun yg tk pernah ada sejarah kencing manis dlm keluarga pun boleh jd

kalau sis tak dak kencing manis dan minum air gula tak sangkut apa2 ok ja.. takdak masalah nak minum air manis. saya pun bila mengandung baru suka minum manis2.. awai2 minum air gula tu result darah ok.. tp sangkut bila repeat yg 28 minggu.. hehe.. jadi gdm on diet control..

x bahaya kalau sis ambik x kerap. tp kalau sis ada gula tinggi kene jaga2 juga. takut gdm. kalau nak pun sekali dua sedut ok lah setakat lepaskan rasa.

boleh je sis. tp jgn kerap sgt tau. sangkut gdm tu tak best ye sistah 😁 dgr citer kwn2 lah. sbb kite xpnh sangkut 😅

boleh, tapi kurangkanlah kuantitinya.

jgn kerap la ye

air gas je tak boleh

2y ago

Air gas pun boleh, doktor sendiri ckp. Cuma berpada lah sbb gula semangkuk dlm tu