Turun Darah..

Salam.. Nk tanye.. Ptg td ad kelua darah mase kencing tp x bnyak.. Usia kandungan da 39w..da pg hospital.. Doc cek baru 1cm..doc suruh balik ruma dulu.. Kalau ad leaking ketuban or darah banyak kelua baru dtg balik.. Baru je td kencing darah berketul2.. Means darah bnyak tu nk kne tunggu satu pad penuh baru pegi hospital ke cmne.. X nk pegi awal2 takot kne seluk lagi. Sebb td da dua kali kene seluk tuk cek bukaan.. Sakit

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hospital tmpt sis xthn noh,mcm sy aritu 38w turun tanda darah,mlm tu sy p hsptl cek jln buka 1cm trus admit lgpn msatu prut sy dh 3hri asyik mngeras..duk 2mlm kt hospital,esk pkr mai kt katil sy ckp nk induce sbb dh mngeras byk hri pakar tkut uri lekang..msuk blik ctg cek jntung ank tiba2 rasa basah kain,haha skli air ketuban pecah,basah lencun sy dengan bilik2 tu lantai pn basah,sy gelak lg laju air ketuban kluar..cek jalan 2cm nsb xdan induce..pch ketuban pkl 11pg,tgh mlm 12.30 baru bersalin..sy pn ank sulung,xdak sakit lgsg,siap mkn lksa 2mgkuk dlm wad sblm tolak ke labour room..

Baca lagi

Sy anak no 2 turun darah waktu 39w 2 days. Pegi hospital 8am baru bukak 1 cm.. doktor suruh tunggu sampai pukul 3pm. Doktor tak bagi balik. Sbb anak 1st sy czer. Doktor nk pantau walaupun jarak anak no 1 dan 2 jauh.. Duduk la dekat lruang menunggu tu.. nak turun carik makanan pun tak bagi.. takut sy lari balik.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Cek lg pukul 3pm da bukak 3cm.. terus admit. Naik bilik pukul 7pm sbb takde katil.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜… Pukul 10.13 pm selamat bersalin..

Baca lagi

anak first ke sis..kalau ya, anak ptama ni mmg lmbat sikit bukaan..banyakkan berjalan atau buat senaman.cuma kalau dah sakit elok g je hspital mcm sy dlu xtahan sakit tpksa induce msa 39 weeks..kena seluk jgn ckp brpa kali.. serik juga tp dah sakit sangat trpaksa warded๐Ÿ˜‚

3y ago

lah yeke..sbr ya sis..selalu kalau dh 3cm tu inshaAllah dh tu..cuma kna bykkn gerak lg bg buka cepat.sy dlu pn xsuka kna seluk..patut la mak sdra smua kata jangan p awal sgt nnti kena seluk je.last2 kena induce msuk belon sy jalan kat ward byk2 kali..dh xlrt nk tggu tahan sakit.. tdo pn xdpt sb sakit perut keras je

Sy hrtu trun darah gak.. g hsptl nk chck bkaan.. diorg sruh dok hsptl tp mnta blk sbb bru bkk 2cm n xde contraction lg.. esk ny bru strt rsa contraction.. xthn sgt mlm tu g hosptl tgk dh bkk 8cm.. msuk lr xsmpai sjam Alhamdulillah.. dh selamat lahirkn

Baca2 kat sini, bnyk pulak info dpt... Knp la Saya tk jumpa app ni awal2 dulu๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜ž... Tp alhamdulillah, ank saya sihat... Walaupun tkde pengalaman contraction sbb czer awal dari tarikh jangka kelahiran sbb ada GDM..

2y ago

Maaf lmbt bls... Boleh sis.. Tgk pada keadaan baby kita.... Bersalin normal pun boleh.. Yg penting paras gula dgn darah stabil...

dlu sy pengalaman anak no.2, lps kencing ada kluar darah menitis.. klu mcm tu memg tnda bersalin sdh.. lps drp kencing tu sy stat rsa senggugut d bwh perut..smp hosp cek sdh ada bukaan 4cm..

Pergi hospital.. Kalau sakit, bgtau Dr/nurse tu. Tarik nafas dan hembus nafas slow2 masa cek jalan.

Semoga dipermudahkan urusan bersalin.. Kuat k sis tarik nafas dalam2 hembus.. Istighfar byk2 k