risau

Salam mumy2 semua..skrg kndungan sya 15w6d...selalu bermain d fikiran sya seperti sya ni x pregnt.. kdg2 sya pegang perut sya mcm xda rasa baby ada dlm perut...adakh itu cuma mainan perasaan sya?kdg2 rasa risau juga ???& nak tnya brapa week boleh rasa pergerakan baby...sbb klau tgok keadaan perut sya mcm x nmpak yg sya ni preggnt..hari2 benda ni selalu bermain di fikiran sya tpi kadang2 sya bt2 x tau je??

21 Balas

Kalau kandungan pertama slalunya 20w mcm tu br rasa pergerakan bby...kalau yg kulit nipis tu boleh rasa lebih awl... Kes puan ni 16w mcm ni mmg bby bump pon xnmpk lg kan....its ok puan...asalkan puan buat checkup mcm biasa....kalau puan pergi swasta lebih puas hati lah kan sbb blh scan... Buat biasa n rilek2 je..jaga pemakanan...jaga pergerakan...kalau dah rezeki xkemana😊

4y ago

Haah..mcm sy kulit nipis 5bulan da boleh rasa bby kick

Dlu sebelum scan 13 mggu sy pn pk mnde y sama jugak . tp lps scan 13 mggu mmg nmpk ad janin ad tgn kaki dh pun .. masa tu bru saya kurang pkir negetif . sy rasa prgerakkan bby start 18 week tp mmg tk perasan sbb anak first . rasa keliru mcm angin je . lgypn perut sy tebal . ini dh 20 week bru rasa ketara sikit pergerakkan nya

Wslam.. rmi sgt mummy to be bg soalan mcm ni.. Ank 1st biasa 6 bulan pun ad org msih x nmpk lg.. Ikut jnis bdn.. biasa org bdn berisi ni 6 bln dh nmpk.. klu x, mmg 6 bln lbh nak ke 7bulan bru nmpk.. Positif je ok.. Jaga mkn jge kesihatan utk ank yg dikandung..

Saya masuk 19week baru sy pergerakan baby. Tp perut tu xnmpak sgt. Smpai org pun xtahu sy mengandung. Xtahu sbb baju sy besar atau perut kecik. Entahlah..kalau awak rasa mcm xmengandung ke apa, pergi je scan perut. Blh tahu perkembangan anak. Hehehe

Belum lagi rasa tu xpon dia da gerak awak je xperasan.. Tggu baby besar sikit bru rasa baby gerak kuat..selalu cek up baby ok kan? Insyallah baby sihat tu.. Jgn risau sgt.. Biasanya kalau first baby mmg baby bump kecik je..

Sy yg dah 23w ni pun hari2 risau sis even dah nampak perut pun. Risau baby okay ke tidak dkt dalam ni. Kalau boleh nak scan hari2. Takde ape la puan. Baby okay je dkt dalam tu. Jangan banyak fikir negatif ye 🤗

4y ago

Takpe sama2 🤗

Waalaikumsalam mumy to be..biasa 15w memang tak rasa apa2 kalau 1st baby.selalu 1st time pregnant akan rasa pergerakan selepas 28w..baru boleh kira pergerakan pun.

mungkin sis bole beli alat cek jantung baby kt shopee..fetal doppler..dlm 50 ringgit harga nyer..hari2 bole cek..hilang sikit kerisauan dan bfikir negatif..

Pikir yg baik2 je sis...kalau jenis perut tebal mmg lambat nak rasa tendangn tu..20 weeks ke atas bru dpt rasa...15 weeks tu awal sagt....

Saya pun macam tu.. tapi if berat kita bertambah tak perlu risau tu maknanya baby sedang membesar.. sekarang sy dah 18w.. Alhamdulillah