Pantang Sendiri

Salam and hi momy2.. Just nk tnye.. Rmai x ibu2 yg pantang sndri mse ank first.. Boleh share skit xpengalaman? Mcm mne ok tak.. Sy upah cL utk 3hri je.. Strusnya sdri pantang ank first.. Mak dh xde.. Tq

10 Balas

Sy pun pantang sdri dgn suami, Masa anak first,ank kedua, n yg ke3 pantang gugur.. Semua sy n suami je.. Alhmdulillah semua okeyy,suami sgt2 mebantu, dlm memasak,membasuh ,mgemas,jge anak tp lagipun anak2 sy sblm ni xde masalah sgt,xsusah nk jage baik jea xde nangis2 beria,mlm berjaga pun ajak main2,nk myusu..xde kuning, smpai jiran2 ckp mcm xde anak kecik je.. Mula2bkekok jgk laa nk pegang bby , nk mandikan bby, tp suami sy bljr jeela..Skrg ni sy ngndungkan ank ke4,skrg tgh tggu ari jea..pantang sdri lg .. mmg pnt berpantang sdri tp kalau ade yg bg sokongan,membantu kita, inshaa allah semua akan okeyy.. Pantang sdri dgn suami sy lebih slesa,sbb nk mtk tlg suami xsegan, suami nak rawat luka kita dibawah pun xsegan, klau mak mak jge segan nk mtk tlg itu ini,nk suruh itu ini.. mudahan urusan sy kali ni xde mslh apa2 ..

Boleh cuma kena ada suami bantu sbb dlm pantang kna kuat emosi..nt nk kna bawak baby pg klinik dgn sakit2 lg..klau kuning xda ok la..klau ad hari2 kena g...tue blum mlm2 baby nk mnyusu...mna nk masak & makan lg..sbb klu suami xkeja ok la..klau suami dh keja mmg kna buat sndiri...tp kna pastikn suami mmbntu walaupn keja,bleh mnta dia bsuhkn bju & msak siap2 sblum g keja...tp yg bestnya bebas skit..😂klau dgn org tua byk pntng larangnya kdg2 bleh stress..😁

sy pantang sndri + upah cl utk jaga tp sy amik 2mgu laa.. bagi saya oke je pantang sendiri yg penting suami kena bgi sokongan. kita kena positif. lagi satu saya tak pantang bab air. air msk sy minum byk so sy ada tenaga nk jaga ank. rumah brsepah biarkan. abaikan. jgn buat. biar je nnti suami kemas. awk cuma jga diri awk dan ank je. dah kuat nnti bru buat pelan2. mcm saya kerja rumah yg first sy buat lipat baju je. pastu baru pelan2 buat benda lain.

Pengalaman sy berpantang sndri masa first baby. Alhamdulillah.. mudah segala urusan.. suami la yg urus segala nya.. dari A sampai Z . Masak, mandi baby, urus rumah.. saya just rehat sepenuhnya sampai 40 hari berpantang.. suami cuti kerja 2minggu je.. lepas tu kerja mcm biasa.. kdg² mak dtg melawat masa suami g kerja.. tapi over all mmg suami yg urus..

4y ago

Sis mnyusu bdn @ susu fm..sbb ad org mmg dlm pntng bg baby susu fm jd dlm pntng mlm2 suami yg bgun buat susu,dia just rehat smpai pg..😁

saya pantang sendiri selepas 2minggu stay dengan maksaudara. tp susah sikit sbb malam2 baby nanges nak nyusu ,sy ngantuk. kekadang tu marah dia. suami kerja jauh takde nak bagi tenang saya. tp itulah pengalaman sbb baby first kan. mental dan fizikal tak bersedia lagi.

Biasanya lepas bersalin tenaga belum pulih lg dlm masa seminggu sis. Walaupun bersalin normal. Nk urus diri lg. Baby pula kena alert 24h. Apapun semoga dipermudahkan urusan sis dgn 👶 nnt ya.

Boleh je. Tp kene ada suami bantu. Lg satu kalau luka kita tak sembuh lg, struggle jgk nk uruskan baby. 😥

Boleh sis. Asalkan suami nk bantu. Semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕

Boleh sis...asalkan perlu ada suami utk bantu sikit2😊

Boleh je..asalkan suami bile bantu