Takut tapi syukur ?

As salam mommy semua. last week first time scan terkejut bila doc kata kembar. Sy kembar MCMA kalau taksilap sy kembar 1 uri 1 kantung. so sy nak tanya pengalaman2 mommy yg pregnant twin mcm sy ni bersalin mmg akan awal sikit ya? And doc ckp high risk sebenarnya tapi sy fikir n doa yg baik2 saja. Doakan sy n baby twins sy ya semua ❤

Takut tapi syukur ?
77 Balas

Kembar memang risiko..lg2 1 kantung..sy dlu pun 1 kntung..bersalin 36weeks 1days..induce tapi emergency czer sbb dlam LB ctg baby sorng da makin merundum,terus lari cpat minx sign suami n operate..stgah jam lpas tu keluar 2 2 dengan selamat..sekarang diorg da 3tahun 10bulan..

Hi sis..sy pn twins 34week ni ngh tunggu hari je. Aah sama aa doct akn ckp twins risiko..sy dlu pn awl2 nak rasa happy tp melelei air mata dpt tau twin bila doct ckp bab risiko takut plak. Nk g tau family pn xberani perut dh besar 6bln bru citer kt family twins..sy 1uri dua kantong. Sis jaga kesihatan ya.

4y ago

Aah sis saiz bby emamg berbeza xkan sama..tp xjauh sngt beza tu ok..jgn terlalu jauh sngt..cm cnth 1.2twin first.. 1.4twin s2 cmtu ok xde mslh.

Tahniah.sy pun pregnant twin tp mcda.Doc kata high risk..sepanjang checkup dgn pakar mcm2 la..dr 26 weeks lg doc kata high risk,siap cucuk dexa takut bersalin awal tp alhamdulilah..smpi skrg dh 34 week dh.hrp2 sempat la 36/37 week br bersalin..bnyk kan berdoa ye...tahniah skali lg❤

4y ago

Sakit time ubat tu masuk je..lps tu xrasa dh.bg sy sakit lg cucuk kancing gigi.cucuk dexa ni nurse bgtau klu cara cucuk tu slh..br sakit.ye la,kdg nurse ade yg kasar kan tp sy alhamdulilah..dpt nurse baik.dok ajak sembang..suh tarik nafas..lepas..bnyk kali..tau2 dh siap cucuk je.

Saya twin 1uri 2 kantung ..ya kena bersalin awal 37 minggu klu x da masalh sis..saya sekrng dh 37w 3 d ..genap 38 wek kena serah diri p hosptl dh.risiko itu kita doakn semoga baik2 saja sis..saya awal 20w d sahkn uri d paras 2 .gdm low hb bnyak lh masalh ..doa baik2 jer sis..jgn stres sangat😊..

4y ago

Awak maaf tanya. Ape beza satu kanting 2 kantung. Ye?

sy vanishing Twin.MCMA type.mula2 yg 1 tu saiz kecil dr yg 1..risk sbb dua2 berebut nutrient dr ibu..pd 14weeks, hnya tinggal 1..yg saiz besar trus membesar dgn sihat.yg 1 x dpt develop sbb x ckup nutrient dan dah "d mkn oleh kembarnya"..sy terima.semoga sy selamat bersalin pd ogos nti

Haii...sy pn mcm awak jgk..scan2 baby kembar..syukur alhamdulillah..pada awalnya doc ckp sy twin jenis MCMA jgk..tp 1 uri & 2 kantung.. lepas tu buat check up kat pakar o&g doc pakar ckp sy ni jenis twin DCDA.maksudnya kembar x seiras..insya allah baby boy+girl..

Sy mcda. 2kntung 1uri. Lahir 35weeks. Stay healthy and strong ye sis

1y ago

sis normal ke czer...saya baru 13week, mabuk agak teruk,muntah2 n kerap sakit kepala, bahagian bawah perut pun kerap rasa sakit atau kejang... normal ke simptom mcm tu ..?

Sy 12weeks mcda twins, 2kantung 1 uri. Sama lah sy pun ada rasa takut mula2 dpt tau kandungan kembar. Byk risiko dn perlu follow up dgn pakar. Apa2 pun jgn stress2.. byk kan doa dan zikir. InsyaAllah dipermudahkan..

4y ago

Terim kasih semua. Moga yg baik2 untuk kita semua

Wahh alhmdulillah.. Tahniah sis.. Dulu sy dcda.. Dua kantung dua uri.. Kluar boy girl.. Bsalin masa 37w czer sbb dua2 xleh pusing. Ape2 pon sis kne mkn bkhasiat ok..

2y ago

apa makanan yg berkhasiat bole share

Wah..tahniah...teringin nak dpt Baby kembar...Allah itu sebaik2 perancang..semoga mommy Abd baby2 sihat..Aamin...doakan sy dpt kembar juga ye...pregy 9w6d