pelik dgn scan doc pakar

salam semua.. sy disahkan mengandung kembar ketika kandungan sy 3bln, lps tu doc pakar kat kk ckp suruh sy follow up kat hospital sbb mereka ckp alat hospital tu lg canggih, so sy turut jer apa doc tu ckp.. masa sy first pergi hospital tu, doc sana ckp sy kembar mcda 2kantung 1uri masa ni dh 15w .. jd sy kene pergi pula hospital utk sambung checkup sy.. jd second pergi tu sy 20w n scan kali kedua doc pakar sana ckp sy kembar dcda pula 2uri 2kantung.. jd haritu jgk mereka discharge sy n suruh sy follow up kat kk plk.. nk jdkan cerita, kelmarin sy jumpa pakar kat kk.. mereka scan n then ckp sy kembar 1uri 2kantung plk mcda.. sy pon tgh konpiussss skrg ni, mana satu yang betul ye? #seriusnanya

10 Balas

makin awal scan lebih betul keputusannya. makin besar kehamilan 2uri boleh bercantum menjadi 1 dan pakar akn konfuse dgn kehamilan 1 uri (pdhal 2 ttp sbb dh bercantum so nmpk spt 1) xperlu bimbang, biarkan pakar yg pening. Puan hny perlu follow shj sbb kehamilan kembar adalah kehamilan berisiko tinggi.

1y ago

oo.. klau t sign tu camne? kat hospital aritu lamda sign.. lepas g kk jd t sign

maaf tanya .yg scan kat hospital mmg dr pakar ke.. atau cuma pergi scan di klinik pakar.. sebab setahu sy, bukan semua dr kat klinik o&g pakar.. sebab dah pergi byk kali.. dr biasa je.. tak tau la kot kes twin mmg direct pakar..pernah kena scan kepala baby pun tak jumpa 😂

1y ago

ye doktor biasa n pelatih. sampai la sy kene refer pakar utk jahit k4.. serik rasa.. 😌😌 doktor jahit longgar tkot nk ketat.. suruh pelatih plk sambung buka n jahit balik... 😌😌 last last rosak kulit n tissue.. kena refer pakar.. memula sy xnk dh. dorang ckp kali ni pakar yg check sendiri.. ntah la.. rasa mcm ralat sgt..

masa scan tu kena tanya terus puan. bgtau la sblm ni pakar cakap sekian2. ataupun puan boleh dptkan second opinion kat pakar swasta pulak. try pegi hosp pantai. scan dgn pakar kat sana. lepastu bawa result scan masa appt doc gov yg seterusnya.

1y ago

oke, thanks awak-ii nye 😊

sy yg baca pun pelik . boleh pulak lain2 scanya. kata doc pakar takar doc pakar boleh buat kesilapan mcm tu kot? kalau saya mmg saya pergi swasta and minta 3rd opinion . makesure puan pergi hospital swasta la kalau klinik biasa rugi je.

1y ago

tulaa.. bg yang berkemampuan boleh laa pergi swasta, sy ni suami baru dpat kerja minggu ni setelah 2bln cuti akibat banjir aritu 🥲

cuba sis fi hospital swasta plak minda 3rd opinion.. bawa skali scan2 dari KK dgn hospital tu.. tgk apa mereka kata.. sbb nnt senang sia nk buat cara penjagaan yg betul, kan.. semoga baek2 saja 🥰

1y ago

ya sis.. in sha allah ada masa sy pergi ya 🥰 thanks

kami xdak jawapan wakkk..semua kena bincang dgn doktor awak..tanya terus ape risiko n cara penjagaan..semoga selamat semuanya yer..

selalunya scan kk tdk brpa jls....klu ospitl ada alat cangih,mngkin dtr pakar btul..tu pndpt sya sja la

1y ago

oke wakk.. tq 👍

its ok. janji kandungan sihat. tunggu lagi 2 minggu, tengok apa pandangan doc lagi. btw, tahniah puan.

1y ago

yelaa kan.. sy risau takut ape-ii jadi jer kat baby sy ni.. so far doc tkde ckp apa-ii pon.. baby sy oke.. im too overthinking 😅

uhh tanya balik doktor? cerita pasal scan lalu & minta dia jelaskan???

1y ago

sy dh tanya.. doc pakar tu cakap tkpe nanti repeat plk scan 2minggu lg dgn doc biasa.. ada ke patut?

Awak kena tanya semula dengan mereka. Minta penjelasan

1y ago

nanti next appointment ngan doc pakar plk sy tanya..benda ni buat sy terpikir laa, jadi runsing jgk kedang-ii tu