Bayi pertama baru 9bulan..

Salam mommy, anak saya baru 9bln+.. masih kuat BF.. sy xamik perancang (dah 2kali try IUCD tp gagal) so husb x galakkan amik perancang lain.. ikot last first day period, skrg kandungan ni baru 6w+.. perkembangan ank kecik pulak tgah active ni 😆 kdg2 fikir betul ke tipu UPT ni? Doakan sy supaya alahan x teruk Ye mommy 🤲🏻 dan dimudahkn segala urusan.. tiba2 jd kekok mcm first bby.. u guys boleh bg nasihat atau kata2 semangat utk sy?

Bayi pertama baru 9bulan..
21 Balas

Alhamdulillah.. Rezeki.. Sy 1st bby czer.. Bby 8 bulan sy positif preg.. Alahan teruk.. Syukur 1st born sgt2 senang di uruskan dlm tempoh tu.. Utk 2nd bby sy beranak normal..alhamdulillah.. Yg lebih gembira kami dpat bby girl yg da lama suami ingin kn.. Skrg 2nd born sy da 2thn dn sy tgah pregnant 8blan.. Sy pernah pakai perancang depo lpas 2nd born tp xsesuai dgn bdan.. Darah non stop, darah tinggi, migrain teruk.. Lpas dr tu suami xbg ambik apa2 perancang dn kami guna kaedah yg sama kami guna sebelum ni (kondom/pancut luar)... Sy dn suami suka ank ramai.. Kami usaha tp kalo da rezeki kami xtolak.. Pd sy biar sekali jalan urus ank2 kecik.. Membesar pon skali.. Jd ibu sgt memcabar dn itulah kelebihan kita as women..

12mo ago

pengalaman adik sy 1st baby normal, 2nd baby emergency ceaser and 3rd baby normal tapi kena induce sbb air ketuban kurang. adik ipar 1st ceaser and 2nd baby kena ceaser juga sebab jarak dekat dan baby besar. nak dekat dgn due date nurse kk akan buat appointment doctor pakar utk check previous luka ceaser. kalau xde pape doctor bagi ja utk normal dulu.

sy x ambik perancang. suami lepas luar je sbb masa baby first pun kiteorg plan mcm ni jugak. so after kahwin mmg plan 8 9 bulan kahwin baru nk preggy. alhamdulillah menjadi spt yg dirancang. cuma sblum suami masukkan blowjob dulu sbb kdg2 kt cum masih ade sperm. klau jenis x suka blowjob, lap dulu suami punya tu baru masuk dlm. n klau mggu subur jgn lps dalam. n klau baru lps 3 bulan bersalin period x dtg lg jgn lps dalam langsung melainkan mmg pkai perancang yg hardcore mcm iucd or implanon. kurg2 tggu 3 kali period baru bg suami lps dalam. sbb x brp nk pkai perancang sbb nnt kacau period lg pening

11mo ago

stuju dengan Airin 👍

alhamdulillah.. rezeki.. in syaa Allah semakin murah rezeki nanti sis. saya pun masa anak 1 tahun 1 bulan dapat tau mengandung.. anak kelima 😊 saya pakai iucd.. sangat² tak jangka ya . plan tutup kilang dah . anak semua memang rapat², gap mengandung tak sampai 2 tahun semua.. tapi syukur, ada hikmah di sebalik pemberian Allah. anak saya 3 girl 1 boy.. mmg teringin nak boy lagi sbelum ni. in syaa Allah yang ni boy.. due bulan 8.. doakan semua dipermudahkan ya 🥰 semoga awak juga dilancarkan segala urusa

Alhamdulillah...rezeki sis, sama mcm saya jugak anak baru 9 bulan++, masih BF jugak...saya baru 8 minggu pregnant...Saya pun mula2 tak percaya upt naik 2 line 😅😅😅 Tapi In Shaa Allah, kita kuat sis...💪💪💪 Saya sekarang dlm proses nak lepas susu anak, sbb setiap kali BF, saya rasa mcm senggugut, doktor kata sbb berlaku pengecutan rahim...Tak dak rezeki anak nak menyusu sampai 2 tahun 😅😅😅

12mo ago

Wahh.. baru 8w ke kandungan? Awak dari mana sis?

Alhamdulillah rezeki, kalau sis bsalin normal hritu xpa jugak. Kalau czer mcm sy, mmg merana diri sdiri tanggung. Harap sis positif ja , fikir rezeki dari Nya , sbb dh cuba elak preggy but preggy jugak kan. Jaga ja kandungan baik2 . semoga alahan teruk ke tak , smoga sis dan bayi sihat2 hendaknya hingga selamat melahirkan. nk bg kata smgt xtau sgt , ya la org pdiam 😂

12mo ago

Alhamdulillah, Tq sis atas ucapan tahniah.. semoga kandungan ni sehat sejahtera 🤲🏻 dan dimudahkn urusan ibu n baby, juga keluarga kita semua.. Aminn..

Kalau tak boleh nak guna perancang lain selalu iucd, guna lah condom yg kualiti bagus. Kalau x, jadi cmni la. Kenapa tak galakkan ambil perancang lain ye? Padahal Implanon, depo semua tu membantu utk elak pregnant jarak dekat ni

12mo ago

kalau wanted pregnancy no prob je. dia pun tak tanya mcm mana nk buat ke buntu. or worse nk gugur ke apa. dia cuma share je. ada org mmg suaminya tak bg pakai perancang so nk mcm mana. laki memasing, asalkan sama2 jaga anak takda masalah pun. yg susah kalau perancang tak bg pakai tp jenis prett tak fikir apa lepastu ada anak dok bini handle sorang2 & keje rumah tak tlg, ni yela patut dimaki.

alhamdulillah. sy tak penah ambik apa2 perancang jadi nk advice pn xboleh..anak nak masuk 6 org..period mmg ngam² anak 2 tahun baru mai. bila mai sekali, terus lekat lain. Rezeki tu. semoga urusan dipermudahkan ye

12mo ago

Alhamdulillah.. tahniah sis.. semoga jd ibu dan istri yg kuat dan baik..

anak sulung sy 8bulan sy prgnant 2bulan ... alhamdulillah skrg yg sulung dh 6thn..no 2 dah 5thn...now bby 5bulan...yg sulung lah bnyk Bantu dri ank no 2 smpai bby...

kuat ya sis , sy pun second baby umur 11 bulan ..dh mengandung lain ☺️ seminggu jgk nangis bila tgk baby .. tpi lama2 akn hilang ..

Comelnya soalan hehe. So naive. Hihi, teruskan tidur berpelukan ya, mekarkan kasih sayang. Tak hamil pun begitu. 😁

12mo ago

🤲🌻