Fm Milk

Salam mommies semua, jangan kecam saya, saya cuba yang terbaik dan inginkan yang terbaik untuk baby saya, tapi breast milk saya mmg sikit..sy ikhtiar cuba segalanya, kerap menyusu, kerap perah, mkn lobak putih, kurma semuanya saya dah buat.. tapi rezeki susu saya mmg sikit.. baby sy tak kenyang.. berat hati saya nak bagi fm tapi sy terpaksa.. saya nak tnya mommies semua susu apa yang bagus utk newborn..

27 Balas

Susu formula yang sesuai dengan anak, tak buatkan anak alah, tak buat anak cirit-birit, sembelit, muntah, kembung perut, berkahak, naik ruam etc. Dan bergantung dengan harga, boleh afford susu tu sebulan, setengah tahun, bertahun-tahun. No brand to mention sebab kalau diamati dari ramai pakar pemakanan pun cakap semua suau formula sama saja, kandungan DHA/ARA tinggi kurang rendah tu tak effect tumbesaran bayi sangat pun sebenarnya. Tu taktik marketing nak jual product saja. Bayi tetap akan membesar dengan baik bila cukup makan minum, dapat ransangan, didikan dari ibu bapa. Ada anak minum susu mahal tapi masa anak bermain mak ayah tak fokus, asyik tengok TV layan HP so minda anak tak teransang sangat. Compare anak yang cuma susu badan tapi mak ayah bagi makanan sihat cukup karbo, protein, kalsium, bawa anak bermain, anak lagi cepat 'bijak', cepat berjalan, cepat bercakap dari anak yang minum susu formula mahal. As for me kalau ditanya saya bagi susu apa ke anak, sebelum ni susu badan tapi atas sebab-sebab tertentu (saya & anak ada masalah kesihatan masing-masing) so anak fully formula jenis HA (hypoallergenic) since usia 10 bulan. Setin 800gm saja RM100+ kalau beli di pasaraya, cukup untuk tempoh 6-7 hari. Anak pula kuat menyusu, sekurang-kurangnya sebulan kena standby 5 tin so kena habiskan RM500+ sebulan. Apa-apa pun kena rajin baca artikel di Google pasal susu formula.

4y ago

Anak guna Nestle NANKID Optipro HA Step 3 (1 year above) sekarang. Sebelum ni Nestle NANHA Step 1 (0-12 month), Nestle NANHA Follow Up Formula Step 2 (6-36 month). Ada juga beberapa susu formula biasa yang lain tapi sebab anak saya di kira baby bekeperluan khas sebab ada masalah kesihatan sendiri so try & error juga la.

Saya masa berpantang anak pertama dulu. Sy pun taktau susu badan cukup ke tak nak bagi ke baby. Tapi apa sy buat adalah, masa waktu makan nasi dengan lauk pantang tu wajib ada kurma sekurang kurangnya 5 biji. Kalau 3kali makan nasi dalam sehari jadi sy akan makan kurma 15biji setiap hari. Alhamdulillah susu badan terlalu banyak sampai simpan dalam peti ais pun tak muat. Cuba sis amal kan kurma setiap hari. Lagipun kurma ni sunnah nabi. Setiap benda yg nabi suka tu sudah tentu ada kebaikan dia. Dan lagi satu mindset kita pun mempengaruhi penghasilan susu. Kalau selalu sebut susu kurang..susu kurang. Memang lama2 akan berkurang lah sendiri. Sebab kata2 adalah satu doa. Tapi kalau sis dah ikhtiar tak berjaya juga, tak ada masalah bg susu formula. Yg penting baby sihat dan membesar dengan baik

4y ago

Apa jenis kurma pon bole

Hehe takde kena kecam lah. Bukannya awak nak bagi baby makan nasi 😉 boleh cuba brand S26, compare dgn fm lain yg saya pernah beli, S26 tu nutrient dia complete sikit, takbyk filling, hm takreti nak explain lebih2 tapi so far, Alhamdulillah baby takde allergic apa, berak kencing ok. Btw, utk bm awak, awak jgn give up k, 😘ada masa, just bagi baby latch, biar ada bonding dgn bf, kalau dia lapar, sambung fm pulak. In shaa Allah awal lagi tu, baby still newborn kan, awak boleh try yg terbaik utk dpt bm yg sedang cukup nanti. Cuba lagi booster apapa, yg natural ke, supplement ke & yg penting, jaga kesihatan diri, jgn stress2. Kita ibu2 yg berjiwa kuat 😚

hi sy bf dan bg baby sy fm since hari ke 4. puncanya ank sy jaundis misi advice campur susu utk turunkn kuning dan mslh sucking bg fm sbb nk anak kenyang. rezeki susu bf masing2 n xberdosa pon bg fm yg penting anak sihat. peduli ape org kate, ank kite sakit bkn dorg yg jaga. bg fm selang seli dgn bf. sy beli susu lactogen 1 rm9.80-10.00 sekotak 300-350gram. sbb sy cmpur bf dan fm so ckup seminggu. alhamdulillah baby ok. pernah try dutch baby 350g rm9.80-10.00. baby sy xberapa suka susu ni. ble bg die xberapa nk.so sy pkai lactogen balik. kene try n error sikit. lain baby lain ragam. good luck.

4y ago

ya sis.. skg sy tgh try and error..dutch baby, snow and s26 semuanya error.. skg ni sy tgh mncuba dumex mamex, tp nmpknya mcm error jgk sbb bby sy jd berkahak..

Sy dulu lepas bersalin pun susu tak cukup. Baby nangis lapar saja dan bagi la dia minum S26. Lepas mengurut baru la keluar byk sikit susu nya. Tp still lagi bagi susu fm sbb ingt susu badan tak cukup. Dah dekat masuk 3 bulan nak start masuk kerja, sy try la pam susu nak buat stok plus nak tgk berapa oz yg dia perlukan 1 hari sebenarnya. Lepas tu tgk2 cukup je dia minum bm yg sy pam tu tanpa fm pun. Since that day mmg fully bf tanpa fm. Anak dah nak masuk 9 bulan. Rasa menyesal jugak dulu2 tak cuba pam.

Sama mcm sy, sy Ingat baby tak cukup mnum susu sy. Tp sbnarnye mmg baby kjap2 ngis nk susu.. Tu sbb Allah nk byk kan susu Ibu.. Tp syg, sy bru tau slpas abis pantang... Sy dh cmpur fm. Tp smpai skg sy msih fight utk breastfeed.. InsyaAllah sy Cuba susu sy ckup utk smpai dia 2 tahun wlaupon cmpur fm.. Baby sy pkai susu lembu tak OK.. So pkai korihome susu kambing, Sis jgn terus stop kay breastfeed fight.. 💪

4y ago

okay sis thanks for suggestions..sy akn cuba juga💪

Pengalaman sy ank 1st susu xde, kuning ank tinggi 300+. So cmpur fm. Sy bg enfalac a gold tu. Dr NB smp umor dia 2thn. Agk mhl susu tu tp sesuai dgn ank sy.alhamdulilah. ank 2nd pun sma,tp smp umo sthn je lps tu tukar anmum. Xpe sis, x kisah susu ape pun ank kita minum yg pnting dia sht walafiat dan kita da cuba sehabis baik. Dont b sad ok!

4y ago

Nur Ain : maaf sis bertanya. Brkahak tu slh satu tnda suua fm xsesuai ya? Then sis tukar susu apa ya?

Sy xpasti susu fm apa yg bagus.. kne test sikit.. tgok perut baby kembung or x and tgok poopoo dia jgak.. bg fm sambil usahakan bf jgak ye sis.. jgn putus asa.. jga mkn.. mungkin ada herba2 atau mknan yg menyebabkn susu drop tu.. bykkn mknan berprotein..mkn kurma.. minum susu stiap kali lepas bf/pam.. good luck..

4y ago

ye sis.. sy masih bg bf.. tak putus asa lagi wlpun susu tak byk.. sy campur fm dgn bg.. terima kasih ya

Baby saya dah 18 hari. Baru lahir elok jer jaundice baru 6.49. Masuk hari ke 4 5, naik smpi 13.3. Nurse suruh keep bf, tp kuning lambat turun. So cpr bagi bf dan fm. Mula3 bagi dutch lady sebab ada beli paket kecik, lepas habis, beli lactogen. Jaundice cepat turun sebab baby cukup susu.

sy pon ada masalah sama mcm sis.. sy bg anak sy susu anmum bayi.. doktor yg syorkan.. sy still bg anak susu bdn tp selang seli ngn susu formula..sy kerap bg ank susu bdn wlupon susu ta byk sbb sy sntiasa positifkan diri lama2 nnt susu bdn akan byk sbb anak selalu hisap

4y ago

sy bg susu formula masa ank umur 3mggu lagi sbb dlm pntg susu sy kurang tp sy ta give up.. sy mkn makanan yg boleh tmbh susu