23days being a mom

Hi mommies ! Im a bit stress about my breast and milk breast ? dulu berangan nak fully bf anak.. bila baby keluar baby tak reti nak menyusu n susu pon lambat keluar haritu.. once dah ade susu ingatkan dah ok.. pernah pam boleh dapat 2 ke 3 oz utk sebelah breast but now makin kurang.. yg lagi stress tu kadang setengah jam lepas pam susu dah start meleleh.. Dah 2 ke 3 hari dah paksa baby direct bf tapi baby mcm tak kenyang.. kena bagi susu fm jugak.. Breast pulak ade mcm benjolan n bengkak ? Rasa dah give up sgt. Nak mintak pendapat mommies and nak tau susu fm ape yg sesuai utk baby newborn ?

13 Balas

Keep on pumping. Try df. Kalau tak mampu, pump bagi botol. Ketul tu sebab dah terkumpul lama tu tak keluar. Trust me im struggling too awal awal dulu, bangkak, puting sakit, anak taknak df, kuatkan semangat, don't give up, ada rezeki susu untuk anak tu, kita usaha jangan sekat. Goodluck!

Jgn give up sis. Sy pun sama baby dah sebln bru pndi latch. Skrg susu tnggl titik2 dah. But masa baby 1-2 weeks sy pump and susu msh ada then sy stop. Skrg mnyesal sbb susu tnggl titik2 dah. Blh bg fm but keep on pumping and nnti dia bsr sikit blh try blk df. 😊

5y ago

Pantang hari ke 34 sis 😁 lambat kan dia bru pndi latch.

Jgn stress² sis.. makin stress air susu xmau kluar.. mkn syur betik , sup² pns.. biasala tuh sy ank prtma dlu pn xda air susu huhu.. sedih trpksa bgi susu botol..

This is normal dalam pantang, just DF baby and try urut breast, search YouTube situ akan ajar.. This is just beginning.. Don't give up..

Sabar sis sy dlu pun cm tu tak pndai Nk susu kn anak smpai nipples sy luka brdara susu pun sikit ja trus Nurse ajar kn lama2 ok

cuba urut and nyusu ta boleh stress carilah info sis berkenaan susu badan apa langkah yang boleh dicuba ke

Saya 3hari baru dapat bagi baby bf Tpi memang sikit terpaksa sis bgi fermula sebab tak cukup sedih

klu bf bby nda buli stres..sbb tu mmpngaruhi pnghsiln susu bdn jua..bnykkn mnum sup n air 0

Berurut la sis .. Bg susu kluar .. Kekadang susu tu dye tersekat sbb tu bengkak ..

Try join fb happy breastfeeding malaysia.di sana byk info pyusuan