Baby newborn jarang berak bila susu fm

Hi mommies, nak tanya kalau baby newborn yg full fm mmg jarang berak ke ? sy tpksa bgi susu fm sebab nak turunkan kuning baby, dua kali sy bf baby dua kali kuning baby naik. skg baby berak sehari sekali je, kencing je mmg kerap #firstmom

1 Balas

Normal untuk baby tak berak selagi baby aktif, perut tak kembung, tak muntah. Tapi seeloknya bagi susu ibu. Kalau fm, kandungan laktosa tinggi buatkan baby susah nak cerna dan tak berak. Lagi2 bila baby kuning lagi la perlu berak banyak. Baby saya masa umur sebulan lebih kena warded sebab ni la. 4-5 hari tak berak, tapi dr pakar kata normal selagi takde bad reaction. Cuma… bila newborn ni perlukan extra pemantauan la sebab tu kena warded. Mujur baby saya takde apa. Saya je terlebih risau #firstmomjuga 🥲