gerakkan bby dlm kandungan

Salam kepda ibu2 semua...sye nk tnya...sbb sye bakal lahirkn anak pertama...sye nk tnya mcm mna nk thu gerakkn bby kita tu sepenuhnya...yg doktor selalu kne catatan dlm buku...sye keliru lh nk thu gerakkn bby kita tu mcm mna...boleh x bg tip cra2 nk thu

6 Balas

boleh google,ada contoh kira gerak baby tu mcm mana sis.. Start kol 9 pagi,nti tulis sampai kol bpe dpt bacaan 10 gerakan,last kira 9 mlm,tp sblm jam 9 mlm tu biasa da lebih dri 10 grkn,mcm saya kdg jam 2 pm da ckup 10 grakan.

Skrg sis kira mcm apa?

5y ago

Sye kira bby gerak wlaupun kjup...tu lah dye sye kira...tpi doktor ckp bkn yg mcm tu pulk...sye xphm mcm mna lagi nk kira gerakknnya

Yang nurse ajarkan pada saya, start kira dari pukul 9 pagi. Kalau rasa ada gerakan, sis kira 1 kali. Kalau dalam masa 2/3 minit masih gerak, nurse cakap tu masih dikira 1 gerakan sebab jarak masa gerakan pertama dan seterusnya sangat dekat.. tapi kalau ada gerakan seterusnya dalam masa 10/15 minit selepas gerakan pertama tadi, itu dikira gerakan kedua. Sis kira sampai gerakan yg ke 10. Katakan gerakan yg ke 10 tu pada pukul 3 petang, jd sis tanda pangkah (X) pukul 3 dlm buku pink. Tanda pangkah ni sebab senang nurse/dr nak tgk dalam bentuk graph turun naik waktu gerakan baby. Biasanya petang sis blh dpt dah 10 gerakan. Tp selepas 10 gerakan tu, sis kena monitor jugak.. cuma x perlu catat dah dlm buku pink. Ada nurse cakap, kalau rasa baby terlalu kerap bergerak macam laju sangat dlm waktu yg panjang..kena pergi hospital sbb takut lemas, kalau x bergerak pon pergi jugak ke hospital.

Gap 15minit keatas.

Maksud sis kiraan 10kali tu ke?