Baby high demnd

Salam ibu..nak tnye cmne ibu handle anak yg xboleh duduk sorang..ank dh 2 bulan.saya skrg duduk dgn mak lagi..apa2 brgilir dgn mak kalau nk mndi ke mkn..cdg 3 bulan nk blik ddk dgn suami tpi ank plk jnis xleh dok sorang .msti meraung..klau tgah tido dlm buai tak enjut msti jaga pastu nngis selok..cmne kalau nk jage sorang2 nnti nk handle yer??

7 Balas

Anak saya high demand begitulah, cumanya saya bedung, bagi puting, make sure suasana senyap dan guna buai elektrik. Kena tengok pattern minum susu dia masa tu berapa. Contoh anak saya masa 3 bulan tu 3 jam 3oz. Dia tidur start 12.30pm so saya agak agak dalam 3.30pm dia akan bangun, saya buat susu fm siap siap dalam pukul 3.10pm macam tu la. Apa pun mmg kena tengok pattern tidur anak. Kemudian libatkan suami dalam pengurusan anak, supaya dia kenal ayah dia. Bila dia dah ngam, boleh la gilir gilir.

Bedungkan baby, baju pun pakai yg lubang2 atau nipis sbb cuaca skrg pns, sy pakai buai auto, struggle ya pakai buai manual, bila benti dia celik padahal dah lena. Kena byk try n error apa yg sesuai dgn baby sis sbb ank sy lebih kurang mcm anak sis.. Siang mmg utk msk je. Lauk 1 jenis or 2 jenis itu yg paling simple,Kudapan roti, buah, biskut mmg standby in case baby tak bg cooperation, sy alas perut yg tuu. Insyaallah lama2 nnt sis dpt rentak nnt. Dah besar nnt dia la yg paling menyenangkan ibu nya nnt..

8mo ago

tulah ni buai bila berhenti terus celik mata terus nangis. Tu risau bila suami gi keje cmne nk tinggal gi tndas ke nk basuh kain ape smua..

nant sis tgk pattern tdo & bgn baby mcm mne.. sgt2 recomended utk follow wake time baby.. klu sye, sye prefer wat keje (msk, mandi) tyme baby tdo.. sbb ble baby tjaga, x bley tggl klu x baby nanges.. memg kne wat keje sume laju2.. mkn laju2.. mandi laju2.. brg msk tu better prepare mlm sblum tu.. pg tggl msk je.. 1st baby nap, msk.. 2nd nap, mandi... 3rd nap, bsuh bju.. haa mcm tu la.. mula2 memg kelam kabut sket, lme2 ok ble kte da tw pattern baby tdo cne..

8mo ago

tulah skrg saya ddk dgn mak lagi..Tu risau takut tak terhandle klau blik ddk dgn suami sbb baby xleh tinggal lngsung..ni bru nk beli buai yg enjut sndiri tu..kalau dia okay bleh tido brulah rase yakin sikit nk tinggal dia kalau nk gi tndas ke ape..

anak sy high demand, blh kata masa nb tu naps all the time atas saya, kalau tak dia tido kejap. jd mmg sy tidur bila baby tidur lah. bila dia bangun dr nap saya tinggal je la dia gi makan mandi, malam lepas nyusu saya blh tinggal je dia tidur sorang2 dlm bilik dia, jd mlm sy bebas skit nk duk dapur ke apa. sy housewife now anak 1y2m & suami byk tlg terutama bab sedia makan

8mo ago

sama lah anak saya tu puan..nama pun high demand baby.. ada masa ok ok lah.. kalau tak berdukung la nak buat apa2, tak pun melepek je la layan diaa... dah tidur baru blh bergerak

Risau nyaaa..Berapa lama baby akan high demand? kalau hantar pengasuh mcm mana ya pengasuh nak handle

Bedung dia. Nnt kena tahu jadual dia. Kalau dia jenis tidur pagi2 awk pi mandi waktu tu

kene tahu jadual tidur anak