Mandikan bayi

Hi ibu2..camne yer ibu2 mndikan bayi selepas habis pantang & duduk berdua dgn baby..contoh kalau tiba2 baby pancut kencing atau bocor ke..cmne nk handle sorang2..saya ni ade masalah OCD ataupun was2 tentang najis..jadi rase susah nk jaga baby..waktu berpantang saya mandikan baby pastu mak yg akan sambut kt pintu & siapkan baby sbb saya kena basuh kaki dulu sblom kluar bilik air sbb tkut trkena najis anak wktu mndikan baby kt bilik air..boleh X ibu2 Bantu saya..saya hari2 pikir cmne nnti kalau nk blik duduk dgn suami anak pancut kncing bila saya berdua dgn dia.cmne nk mndikan dia klau tgn saya pon kotor sbb pegang baby yg kena air kncing pastu nk pegang paip air lagi kt bilik air..saya dh beli tmpat mndikan baby yg ade lubang2 byk tu.maaf kalau soalan saya buat ibu2 rase pelik..bila ade najis saya jadi takut.jadi xboleh nk handle..

10 Balas

Standby tisu kering masa bukak pampers, kalau baby kencing cepat2 tekup dgn tisu. Jangan pakai sehelai je pakai 3 helai kurg2. N pastikan alas changing mat. Pengalaman saya baby cuma kencing di changing mat shj. otw ke bilik air tak penah lagi, kalau baby kencing lepas mandi time nk pakaikam baju tu, ckp kat diri sendiri, its okay, aku boleh buat, biarkan dia abis kencing kemudian, angkat guna dua2 tgn, jgn letak didada , pegi terus bilik air/sinki terus basuh. Sejak sy ada baby, sy mmg sediakan baju khas utk solat, sbb mmg tak boleh nak expect bersih2 baby kan, kjp2 muntah lah, kencing lah. Lama2 kalau awak yg uruskan baby sendiri mmg awak akan tahu bila nak prevent dia kencing, jadi biasakan diri awak yg uruskan baby tukar pampers semua, sy faham sbb sy pun berpantang dgn mak dan sy pun jenis was2 juga huhu

1y ago

saya beli tmpat mndi yg jenis berlubang2 tu .air tak bertakung la kiranya..sis letak anak atas tu pastu baru tnggalkan pampers ke lap dulu punggung anak dgn tisu basah atau cuci terus kt tmpat mndi dia tu??

Masa tak kawen lagi sy rasa sy ada penyakit OCD ni,cuma sy ja tak perasan..Sy x boleh tgk rumah bersepah walaupun sikit..sy sidai baju kena perfect semua mesti kena hanger..Susun brg dlm rumah,kekemasan dapur,tandas,bilik tidur semua mesti perfect kalo tak sy jadi stress tekanan😅..Tapi sejak dah kawen ada anak sy dah tak boleh buat mcm tu lagi xboleh nak perfect sangat😅apa yg sy pikir anak je😅..Apa sy nak cakap,bila sy duk berdua dgn anak kat situ la segalanya berubah 80%..Tambahan pulak masa anak pertama somi kje tinggai kami 10bulan itu pun baby baru 9 hari😅lagi saya rasa mcm nak mental..Tapi Alhamdulillah kita kena lalui dengan sabar..

1y ago

saya OCD bab najis sis.takut najis tersebar la..bila ank kencing ke bocor je terus blur nk buat ape..Tu risau kalau duk brdua dgn anak tkut tak boleh handle

sis masih duduk dgn mak ke? Try handle sorg2 dlu dr bawak baby ke bilik air smpi la pki bju.. nant awak bley adjust sendri ikut keselesaan awak.. 1) baby berak kencg- sblum tukar pmpers awak alas dgn changing mat dlu.. bley lap baby gne wet wipes/spray air dgn tisu.. klu nk cuci kt bilik air pun bley.. 2) lepas mandi awak nk cuci kaki? bkak je shower/paip air simbah kaki.. awak msuk dlm bilik, siapkn baby, letak baby dlm baby cot, awak msuk bilik air, cuci/bilas bilik air tu bersih.. kemas2 peralatan baby mandi.. sye buat mcm nie slalunye.. Lg 1, lps ade baby & kte handle sorg2, memg keje rumah x bley nak perfect mcm dlu.. buat yg mampu je..

1y ago

haah masih duduk dgn mak..hrini habis pantang..Belum brsedia nk balik duduk dgn suami..xberani nk handle anak sorang2..dgn anak nak beriba sentiasa..nak buat apa2 susah

mandi bby ikut keselesaan ibu .. mcm sy ni pon x pandai nk mandi kn bby .. sy guna tab mandi baby .. kdg2 sy mandi skali je dah alang2 kita pon basah .. 😆 tapi kalau anak pancut kencing bila dh siap2 mandi tu tak boleh buat ape laa, hadap je laa mandi kn balik letak dlm tab mandi 😅 anak sy dulu masa baru2 lahir kerap jgk tengah mandi tu dia berak dlm tab mndi .. mengucap panjang nk cuci weiiii nk mandi kn dia lgi jadi byk kerja nk buat.. 😂 tak pn sis sedia kn 2 tab mandi.. satu khas utk dia mandi.. satu khas utk letak dia yg dh siap2 mandi sementara tggu sis nk cuci tgn kaki tu kn

1y ago

kalau mndi skli dgn anak sis buat cmne??

sy mandikn baby kat singki. wpon sy bersalin normal tp sy takut nk mencangkung. sy jenis org kalo luka lmbt baik. ni plk luka y kite xnmpk.. dh hbs pntg pun terasa lg sakit tmpt jahit tu.. so sy mmg mndikn ank kt singki. buka pampers anak kt singki n terus mndikn. sblh singki dh siap changing mat tu tuk lap n pakaikn pampers.. mmg pakai pampers dlu baru buh minyak ke cream ke.. huhuhu.. xsanggup kalo anak terkencing nti meleleh smpai lantai. dh tinggal sorg. xmau mencangkung.. huhuhu.. kalo suami ada je anak mndi dlm basen mandi baby kt bilik air.. kalo x mandi kat singki jela..

1y ago

terpikir jgk nk mndikan kat singki je..tpi rumah sewa yg saya duduk dgn suami singki kt dapur tinggi pastu xdek support bawah..singki tu tergantung..rase xselamat nk mndikan baby..

sepanjang baby dr sblm habis pantang smpai sekarang dah 1y, 1kali je saya kena pancutan anak, tp dgn suami dah berkali2. cara saya, kenali gaya baby kalau dia nak kencing. senang kita get ready kalau dah nampak. lg, kalau dah siap mandi terus cover kemaluan dia & cepat² pakaikan pampers. if dia kencing pun kena kain dia je boleh terus bawa baby ke toilet sekali lg..

mandi shj ikut keselesaan awak.. fhm masih kekok.. tp apa pun kena cuba jgk bljar bt sndri.. dh ada anak x blh nk perfect semua dh rmh ke apa.. bt takat termampu shj.. bab najis jgn risau.. klau terkena kt mana² ke apa lap sj spt biasa atau kena kt awak mandi shj spt biasa salin baju lain.. nk x nk seorang ibu akan lalui jgk kena najis anak..

1y ago

tulah saya sokmo pikir org lain boleh buat..nape saya xboleh buat..hari2 pikir je cmne nnt nk handle sorang..

better beli besen dgn tmpt ltk baby dlm besen sis. tkpyh pegang pegang dah. jirus ja air dkt baby. saya beli besen dlm rm30, tmpt ltk tidur baby dlm rm15. spend sikit la duit tpi menyenangkan kita. ltk baby waktu nak mndi, pastu baru cabut buang pampers spy baby tk berak atau kencing tetiba

1y ago

saya dah beli tmpat mandikan baby yg byk lubang2 tu..kiranya x bertakung la air kalau mndikan baby..

ada benda ni senang. jirus air dri baldi dan tk perlu bnyk tngn nk kena buat kerja lain

maybe boleh pakai hand glove,apron& selipar. mcm nurse dkt hospital tu...