Hb Rendah

Salam ibu2....Alhamdulillah sy skrg preg 10week++ selepas keguguran pd okt2019..cuma sy risau skrg hb sy rendah 10.2...dh mkn ubat yg kk bg...ada tips x utk naik kan hb...trima kasih?

10 Balas

Before this,HB sy pun rendah 8.2 sampai kena Masuk darah 1 beg..Last opinion doc suruh mkn maltofer 3x sehari..Sbb mkn zincofer Dan IBERET pun x bole..Alhamdulillah,last cek up Haritu HB naik 11.3..Smbil tu my mom n hby paksa mkn bayam n jus delima everyday..Tu menu utama,selain Susu..

Saya dulu pon rendah 9.2 then ubat doktor kasi semua tak boleh makan. Pastu masa dh nk dekat due date hb naik jadi 10.2

Mkn jambu batu..shari sebelum pon ok..berkesan utk sy..sblm ni 10.6..naik 12.2 😊😊

4y ago

Sy bt msa ni alhamdulillah mgndung xpnh hb low..senang citer xpnh bwah 11..sblm g cek up..bwak skli ubt tmbh drah g klinik..mkn msa kt klinik..byk mnum air kosong je..kira msa cek tu mmg bru telan ubat kan..hahaha.. Msa bt buku 13 hb..dh hjung2 jdi 11 lbih

Sy amalkan minum madu,mkn kurma,delima,jambu batu. Alhamdulillah...hb cantik je.

Doktor xda bgi senarai untuk naikkan hb ke kak? Kalau sya ada...

Sya mkn kurma, kismis, buah delima, susu kambing, buah naga..

boleh cuba makan hati ayam, buah jambu batu, buah delima..

mkn buah2an yg bleh naekkan hb sis

Makan jambu batu

Mkn ubat iberet