Hb low #30weeks

Hai mommy² . Boleh bg tips kt sy x . Mcm mna nk bg hb naik . Sy dari first preg smpai skrg hb msih x mau naik .. Boleh share x tips nak naikkan hb . Klau x naik jgk dlm msa 2 mggu sy kena msuk ubat dlm darah . Sakit x 😁😁 sy bru first preg x tahu sgt bab preg ni 🥰 #30week4day

7 Balas

Saya pun hb low. Mula2 doktor bagi zincofer. Hb low lagi sampai week 20 doktor tukar iberet. Week 24 check lagi turun lagi sampai 9. Sepupu suggest makan vita lee Shaklee. Alhamdulillah sekarang dah naik 11.5 . Untuk mommies yang hb low boleh cuba✌🏻

Sy nk masuk 32week harini last masuk ubat . Alhamdulilah stakat ni kena cocok dekat tgn xde la aakit sgt . Cuma effect lepas masuk ubat tu jer sy jd mual2 & sakit kepala 😂

Alhamdulillah. Saya amalkan makan sayur bayam, jambu batu. Nurse suruh saya makan zincofer 2 biji sehari. And now back to normal. Sebiji sekali sahaja.

Iron rich diet. Lepas makan makanan sumber tinggi zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah.

1y ago

oh ok2 . sy cuba tgok 😁

samalah saya, alhamdulillah genap 30w berjaya naikkan hb, pagi lps subuh saya mkn iron tablet 1x, malam b4 tdo makan zincofer 1x

sama lah saya pon dh 30 weeks hb asyik turun je .. misi bagitau kene try ubat iberet .. so kene tukar ubat la 🤣

1y ago

okaylatu .. saya nurse kata takyah tukar ubat lagi tp saya jadi insecure kalau makan ubat yg sama n nurse suggestkn kalau nk ubat luar bole try iberet

Kalau saya minum i limau nipis (tk yh letak gula) dgn ubat tmbah darah tu . Sy amalkan hb sy 12.9