3rd Trimester HB Low

Salam / Hi ibu2 semua.. sy skrg dh 34week. Tp hb semakin rendah... Skrg pun sy dh ambk maltofer 3bj sehari tp tetap xnaik.. ibu2 ade tips x untuk naikkan hb...

10 Balas

saya dari 9 naik 11.8! saya minum susu kambing & saya tukar ubat HB. obimin & zincofer semua tak naik, makin turun. saya makan iberet + minum susu kambing , tetiba HB saya naik ke 11.8 terus. nasib baik naik. kalau tak, saya kena cucuk apatah kat pinggang tu, and kesakitan tu sampai nak beranak nanti. tu yang nurse KK bagitahu kt saya.. selain itu, sis kena makan jambu batu, makan sayur brokoli, makan kerang tak lebih dari 21, makan buah delima . insyaAllah HB sis akan naik..

Sy amalkan pemakanan sihat je. Hari tu pun hb sy drop sampai doc dah plan nak masuk cosmofer kalau drop lagi next appointment. Nasib baik cek baru ni hb dah naik balik. Sy banyak mkn sayur hijau, buah2 yg tinggi iron mcm jambu batu dan delima, mkn lauk2 yg tinggi iron mcm ikan bilis, kerang dan cukupkan tido. Ubat mkn on time.

Sma las sis sebelum ni hb asyik rendah x naik2. masa 35weeks bru naik. sy consume jus mamariam 2mggu sblum checkup. dri hb 10.2 naik 11.3. selain tu sy makan iberet, vit c, minum susu avacado, dan kekacang juga. sumber protein ikan ayam, syur syuran hijau kne mkn jugak.

Sama la kita. Saya dah masukkan iton dalam darah naik sikit. Alhamdulillah. Petua dia ada yang suruh makan iberet tu dengan sunquick. Jangan lupa makan makanan yang ada zat untuk bantu serap iron dengan lebih baik.

sy masa dah 30 minggu hb pn low.. 10.4..dktor bagi ubat zincofer Alhamdulillah hb naik 11.2..lepastuh naik lagi 11.7..sebelum ni dktor bagi ubat yg 3 jenis tuh

Sama la hb low dari first pregnancy. Latest 32 week 10 . Sblm ni 8 je. Naik sbb makan bayam merah. Maltofer 3 biji pn tak jalan

sy pun sama hb low dh ambil inforen cucuk tiap hari selama seminggu tapi dri 9.8 naik 9.9 saja

eeeh sama macam sayaa sebelum ni cantik je hb 11,12 lebih ni ttbe drop 10 pulak :(

Try minum susu karihome mama inshaallah naik HB saya dah cuba br satu tin HB 12

cuba minum susu kambing