HB LOW

Salam semua.. sy pregnant ank pertama, masalah sy skrg hb makin low, apa lg cara nk naikkan hb, dari awal buka buku 10.8 skrg dh masuk 21 minggu hb 9.4 saja. Doktor pun dh tukar ubat kpd zincofer.

19 Balas

Sy pun mcm tu dulu.. Minum susu kambing lazz, makan kurma & madu. 2 jam sblum atau slps mkn ubat, jgn minum susu, mnuman berkafien, coklat, milo.. Sbb tu smua mnyebabkan ubat x dpt diserap dgn baik. Banyakkan makan buah dan sayuran juga. Selepas sy amalkan tu, hb sy dr 10.9 naik terus ke 12.1

makan jambu batu, hati ayam, kerang, bayam. segala acid folic, vitamin, iberet, obimin perlu dimakan dan minum bersama jus; selain jus, limau kasturi dengan air suam tanpa gula. limau ais pun boleh, dan sunquick. inshaAllah berkesan.

Saya masa preg takde makan ubat pun. Doc ckp takyah makan pn takpe since hb dh okay 12.7. pastu next checkup naik lg 13.1 and so on. Sy cuma amalkan kurma n kismis. Minum susu kambing. Tu je dua bnde penting sy buat.

Ambil ubat dengan jus sunquick. Alhamdulillah bgi saya berkesan. Sebab saya memang xmakan sayur bayam & kerang susah nak cari, ada beli pati delima gulsan tpi masam sngat rasa dia saya xtahan, lgipun xbekesan

4y ago

Okey thankss

sis makan ubat sejam before breakfast lepastu kalau nak minum susu tggu ubat tu serap dulu dlm badan tgh hari atau petang mcm tu sis boleh minum. sy pun low hb tp skg x nanti nxt month nak cek lg

masa first saya pergi buat buku then nurse check hb saya pun low 10 je pastu nurse bagi ubat ' iron tablet ' and lepas dua minggu saya datang untuk checkup, hb saya dah naik 12.1 😊

4y ago

Sblm with plain water sj sy. I didnt take it with juice or sunquick. Ohh... Mkn kerang sgt membantu. Sy x blh mkn hati. Tp make sure xde alahan and cook it well

Wsalam..saya cuma minum jus jambu batu merah dalam kotak n minum horlick je. Alhamdulillah hb x low,walau dh 25w masih lagi 13.6...

Saya makan iberet, combo dgn vit c blackmores 500mg. Alhamdulillah memang naik. Doc yg suggest. Trylah

Mkn ubat yg kk bgi tu dgn sunquick... sy amalkan.. hb xpernah low... paling kurang pon 11.8.. paling tinggi 13.5

Sy mkn iberet .. blh mnta tukaq dkt doc .. doc sy ckp , iberet byk ibu mngndg blh mkn n hb pun cntikkk