Scan Awal Kehamilan

Salam, haii. Ade tak kat sini scan utk awal kehamilan, utk tahu brape weeks pastu bila repeat scan 2minggu kmudian, berkurang tarikh weeks? Penah scan masa 31/12 klinik swasta ngam2 8w0d tapi bila repeat scan lgi, 14/1 baru 9w2d, ptutnya time tu dah 10w0d. Due pum beza, mula2 tu 12/8/2022 bila 2nd scan 17/8/22 pulak 😂 susah nak kira klau priod jenis tak teratur. Hbis lariii😌, tggu nak buka buku laa baru tahu brape weeks. Confius klau nurse tnya dah brape weeks time nak buka buku nnt, nak jwb 13weeks ke 12weeks 😅

Scan Awal Kehamilan
14 Balas

bagi saya.. bgtau je kat klinik tu mase nk buka buku pink berape week ikut period last.. nnti dia sendiri kire.. lps tu.. part last nnti akan jumpe doc.. doc akan scan plk.. nk tgk janin kite sama size x ngan week sepatutnya.. pastu nnti mgkin akan ade perubahan EDD.. Jangan risau.. mcm sy.. ikut last period sy 13/8/21..due sy 20/5/22..mase scan swasta 7 week ikutnye.. tp dlm tu dia tgk jnin dlm 6 week lbh gitu.. buka buku pink dlm 10 week 3 day.. bila doc scan tgk jnin dlm 10 week 1 day.. tp boleh pakai la EDD sy.. beza 2 hari gitu je kalau ikut 22/5/22.. mcm tulah.. xyh pening2.. sbb tarikh senyawa kan lain2.. sy pun jenis xregular period.. tp 4 bulan sebelum lekat tu sy pny on time.. jd mudah la nk kire.. pape pun jga mkn.. jaga diri.. jaga kesihatan.. bykn rehat.. jgn runsing2.. kite serah pda yg pakar.. yg penting +ve selalu..

Beza lebih kurang seminggu je lagi. Kalau malas nak jawab, tunjuk je yg scan tu dekat nurse kk nnti. Mcm sy haritu takde pun dia tanya berapa minggu dah pregnant. Cuma bila last period, dah gi scan ke belum. Cerita je kat dia, 2x gi scan dua kali lain2. Pastu tanya la dia, nk ikut yg mana… ntah2 dia ikut period plk.

Sama mcm sa,kiraan edd x ngm ngn laat period..sbb sa pn period x teratur🤗xpa nt buka buku dr akan scan balik ikut usia kandungan...jgn risau yang penting semua sihat selamat hingga bersalin🤲🏻

sy pon beza 2 hari dri trikh first day last period dgn scan . tp kt kk masa buka buku sy explain dua2 sbb xtahu nk ikut mana. end up dr ikut yg date dri first last period ni.

klau nk thu edd yg btul tnggu jumpa DR ,nnti dia tnye priod bila lpastu dia kira2 nnti dpt la edd yg btul.yg kt scan x perlu tngok.sy yg first mcm ni la sbb priod x tratur.

Ikut je yg latest punya scan. Memang takleh nak kira ikut period pun sebab tarikh persenyawaan yg sebenar pun kita tak tahu. So ikut kiraan size janin yg latest

time buka buku tu,dia xtnga brpe week. dia tnya bila tarikh last period je. nnti dia kira manual guna kalendar bulat. pusing²😂

sama mcm sy sis period tak regular, tahu edd pon melalui scan je, nnt masa buka buku doc kk akan scan semula utk confirmkan edd.

Saya pun lewat seminggu patutnya due 23.08.2022 terus ke 31.08.2022..doc kata normal..mgkin ovulasi lmbat katanya😁

EDD awak sama dgn saya😍 saya period jenis regular 5bulan sblom pregnant period dtg tarikh sama jee.

2y ago

skrg saya da 13w