Susu kambing dan pregnancy

salam and hi everyone? just want to ask, is it good to consume goat's milk during pregnancy especially early pregnancy coz i ade dgr some people said tak elok untuk pregnancy, btul ke?? boleh share pngalaman x mommy2 susu ape recommended time pregnant especially first trimester. tq

17 Balas

saya rasa bergantung pada individu. ada stgh org akan rasa panas bila mnm susu kambing. my MIL pesan if nak mnm susu kambing, beli yg fresh. jgn beli yg serbuk sbb yg serbuk tu kdg2 gula byk utk boleh jd GDM plus ada yg campur susu kambing dgn susu tepung biasa je. sy prnh beli susu kambing yg fresh, penjual kata if nak hilangkn rasa bau kambing tu, masak susu tu sekejap.

5y ago

sy pernah bca artikal susu fresh kene tgok jgk sis.. kalau yg blom proses bhaya jugak untuk janin.. sb ade bacteria ..

Susu kambing, saya dengar bagus minum masa pregnant. Tapi masa first baby saya rajin minum susu kotak HL. Maybe sebab tu baby saya jadi kuat tulang dia, padahal lahir berat 2.1 kg je. Nurse pun kata baby saya kuat, tak macam newborn.

5y ago

Newborn kan lemah lagi, tapi baby saya dah macam baby 2-3 bulan pulak bila pegang tu

sy minum hi goat free sugar dr awl preggy smpai skrg 31w.. sy ade gdm on insulin , susu ibu yg lain xboleh minum.. bsp sy naik melambung... yg hi goat free sugar ni alhamdulillah oke.. bsp pun cntik, hb pun oke..

salam..hi semua..sy da 29w tp masalah sy x suka/xboleh mnum susu..mmg dari awl pn x suka..so ape suggestion utk sy yg x boleh mnum susu..ada x cara lain 😣 ..sy risau kandungan sy je 😕

5y ago

pernah tnye doc klau xbley minum mcm mne nk dpt khasiat sme cm susu.. kene ambik ikan bilis selalu kate nye

Saya minum susu kambing hi goat, sbb susu tu takde rasa susu pun since saya tak suka and tak boleh masuk kalau minum susu so far Alhamdulillah okay je :)

Not recommended..especially fresh milk...yg boleh is susu yg telah d pasteur which is ada dlm peti kat spr.market or susu uht(susu kotak yg dekat rak kering)...

5y ago

Aah..atas masing2 la plak kan...tu pon sy baca dr fb Dr izzat n Dr lain pon ckp mnda same..

susu apa apa pun okey, saya consume susu fernleaf jee dari awal pregnant sampai habis. yang penting hari hari kena minum at least 1 gelas sebelum tidur.

saya minum susu kurma delima hazel.. Alhamdulillah senang membuang, harini pergi check up pun hb pun naik 12.4.. susu tu sedap pun sedap.. 😍

5y ago

beli dekat mana ya and brp ringgit?

I tak makan kambing pun, tapi teringin try susu kambing juna tu, i heard its good. But for during pregnancy i think its alright

5y ago

yupsss...saya minum Susu Juna..usaha minum juga dah kurma...after gugur Jan 2019...now alhmdulillah rezeki syawal...cek UPT positif...jaga makan juga x mkn fast food ..plan nk preggy semula ni saya pantangkn minuman yg caffein teh & kopi...

you can try momma pregolact, no added sugar. rasa ok. tak ada bau hanyir. u can choose choc or vanilla.