Berat Badan Naik 4kg Dalam 2 Minggu

Salam dan hai. Berat sya naik mendadak dlm masa 2 minggu. Kandungan sudah masuk 22 minggu sekarang. Semua OK kecuali berat badan ni yg naik menggila. Ada saranan tak diet yang sesuai untuk ibu hamil. Buntu dah ni. Ni kandungan pertama dan usia saya 35 tahun. Terima kasih.

10 Balas

Sy pun 35 tahun. Ms time booking 60kg. Lps tu naik 1kg, 2 kg, 4 kg dan 3kg. Smplah jd 70kg. Tp msk 3rd tri mcm turun naik 1kg je so far. Sbb msk 3rd tri, selera tak kurang tp sy kurangkan mkn sbb cpt rs senak and perut rs tegang. Pagi and Mlm tu byk mkn buah sj. Nasi sy mkn waktu tghari sj. Sy byk mkn buah oren and jambu sbb hb turun naik. Mlm pyla sy mkn tembikai, dragon fruit atau kiwi, tgk selera ape nk mkn buah

Amalkan makan suku,suku separuh. Lepastu makan malam sebelum pukul 8..makanan/minuman manis kena kurangkan.. Sama macam saya 2 minggu naik 4 kg.. Harini check up alhamdulillah naik 500 gram je..normal dah..

Sy 28w naik 3kg mendadak sebulan, kebetulan mggu tu kena minum air gula. Alhamdulillah ok. Lps tu sy control pemakanan, control portion.

Kalau sy nurse cakap jangan makan nasi lepas pukul 6 pm. Makan sayur sayur je. Buah pun kena tengok buah takut kencing manis pula..

Kurangkan makan manis2. Tukar beras biasa kpd beras utk diabetes mcm faiza.

Saya dah 25 kg Naik 28minggu memg setiap Kali ngandunf berat Naik mendadak

Kurangkan mknn manis & berkanji/karbo sis

Kurangkan pengambilan karbo dan mnisan

Wslm... Kurangkan mknn yg berat2 sis..

bykkan mkn ringan2 je sis..