Berat badan

Sejak masuk 2nd trimester ni berat bdn naik mendadak. Last week berat bdn 48kg. Hari ni timbang dah 50kg. Baru je checkup minggu lepas nurse marah berat naik sgt. Ibu ibu ada tips utk diet sihat waktu pregnant? Atau ada pengalaman mcm sy. Mcm mana utk atasi. Terima kasih utk perkongsian.

6 Balas

2minggu lepas berat saya langsung tak naik,doktor bising..last saya paksa diri makan bebanyak..ni dah dua minggu naik 2kg,nasib kali ni dapat doktr baik .dia cakap sy xle naik byk sgt sbb gdm..kne kurangkn gula..trs harini dh stop mkn byk..iktkn stiap hr mkn skli je..

Elakkan junk food, fast food. Eat more grean leafy vege, air masak lebih, buah²an makan seblum mkn berat. Alhamdulillah berat sy naik 5kg throughout whole pregnancy and baby x affected tapi baby weigh 3.35kg masa lahir. Alhamdulillah

sy skrg 23 weeks berat Naik lebih jgk. kna check blood pressure eod dkt klinik. minum air gula result okay. hmmm hritu kna pantau berat krg. ni terlebih suda😌

sy mgndung skrg 27w,berat still maintain..nurse plik,pdhl makan mcm2,ptot naikla dr 62kg ke 63@64 tp xnaik2...perut jw mmbsar.alhamdulillah shat

Sama.... Pastu saya bawak sedar diri... Cuba eat clean. Hehe siang makan suku suku separuh. Malam makan roti2 mcm tu. Snacking buah

Jgn makan wktu malam. Sgt berkesan. Utk saya