HB pregnant

salam akak-ii semua , semalam pg klinik buat checkup , nurse ckp skrang HB sy low , 🥺 ada tips tk nk bg hb tu okay and nk mintak pendapat susu apa yg okay utk ibu mengandung

28 Balas

Ada makan ubat tak?yg kk bg ke? Kalau ada makan ubat utk hb tu, elok jgn consume bersama ubat yg ada content calcium, susu ke. Kena gap 1-2 jam utk dpt full benefit. Kadang salah cara makan ubat pun, boleh jadi kurang efek. Sbb tu makan ubat pun hb xnaik2. Lain2 kalau xnak makan ubat boleh try makan kurma, kacang atau byk kan consume sayur hijau jgk. Susu plk, sy minum susu biasa tu je. Kalau mcm xsuka minum susu boleh ambik supplement calcium. Tapi supplement ni better consult dgn doktor, Sy pun ambik yg doktor suggest je. Xberani memandai sendiri.

awal2 pregnant hb sy selalu atas pgr .. 11 je.. kk bg new obimin... sblom check hb mst mkn jambu batu, kcg 2@3 hari sebelum..hb xdrop,tp still atas pgr.. ni sy start consume new obimin dgn blackmores pregnancy and breastfeeding..sdp pon sdp, rasa mcm coklat cuma ubtnye besar.. tp xde la rse nk termuntah.. bru hb maintain je wlaupon ada jugak minom teh@ kopi kdg2.. sblom ni mmg xsntuh lgsong sbb tkot hb drop..

suggest mkn maltofer. but with Dr advice la.. sy hari tu mkn zincofer hb jatuh teruk, so mkn maltofer Alhamdulillah naik.. sy x minum susu kali ni sebab mmg loya teruk. selalu mkn ubat dgn supercube red dates

try minum jus mamariam saya consume minum jus ni kerana dalamnya mempunyai semua zat yg diperlukan.. so far, hb saya average 11.6 keatas.. dan selain itu makan banyak buah buahan dan sayur sayuran hijau..

boleh cuba minum susu rizqi mamadil. sy hb ok je sblm ni 11.8. tapi sejak consume susu rizqi hb naik smpai 12.8 dlm masa sebulan.. in shaa allah boleh cuba.. dlm masa yg sama mkn jambu batu & bayam

3y ago

betul2..sy pun mnum susu rizqi..alhmdulillah hb okay😊 org kata klu hb low bykkn mkn kerang..hehe

Amalkan buah kurma , jambu batu , buah oren , asid folic . Saya kalau ad check up before pergi klinik saya makan utk naikkan hb

Amalkan mkn jambu batu & bayam hijau... InshaAllah hb maintain... sy x prnh drop hb skrg dah msuk 7 bulan kndungan ☺️

Blh cuba minum susu kambing najeehah ya,insyaAllah hb cantik je😊, Alhamdulillah sy amalkn susu nie,hb 12 kee atass je

Saya makan obimin pluz bli kat farmasi alhmdulillah smpai skrg 33weeks hb okay. Susu kalau sis gdm amik yg lowfat

sy ambil pil iberet kotak merah doct yg bagi. hb sy naik dari 9.8 naik pegi 11.2 baru ni cek 12.1