baby dah 20 hari, tapi kuning masih tinggi

Rasa mcm nak meroyan daa.. Stress sgt mcm mana nak turunkan kuning baby.. Dah la dr ari perrtama bersalin sy asik keluar masuk hosp sb baby masuk Nicu 3 hari.. Bila Dah keluar hosp .. Duk rmh hanya 2 ari, pastu pg kkia cek kuning 3 ari ulang alik.. Ari ke 3 cek kuning kat kkia tinggi sgt terus refer ke hosp dan baby admit lagi 3 ari.. Sekali lagi sy ulang alik ke hosp sb katil untuk ibu takde kosong kat Nicu.. Aduhaii penatnya badan.. Rase mcm tak berpntang.. Baby klr hosp.. Esok nya kene pg kkia lagi cek kuning.. Makin hari makin naik.. Stressnya ...sdgkan sy cuba mcm² petua turunkan kuning.. Jaga pmakanan sy .. Pn kuning tak turun² juga.. Kesian sgt baby tiap hari kene cucuk amik drh. Skg dah hari ke 20... Urut lepas bersalin pun tak buat lagi.. Lenguh badan

30 Balas

Pengalaman saya , saya n husb darah O Jdi memang anak akn ada kuning juga Anak first 2mggu kuning hilang Yg second ni paling lama nk dkt sebulan juga la Pernah tahan wad sehari je , sbb dia ada turun juga masa dalam wad sikit ja, doc bg balik dan FollowUp kt klinik tiap hri smpai la betul2 ok tp masa bacaan dah ok tu pun still nmpk kuning2 lg bila tekan Memang penat jugala nk kena bgun pgi2 siap anak g klinik pa smua tu dgn rsa tdur tk cukup ,bdn lemah Tpi tips saya gunakan cuma kerapkan bg susu je sbb kan bila dia kencing berak kuning keluar Dan ada la try tips org kmpung mcm bg mndi air kucai Boleh try bg susu formula lg cepat anak berak kencing , beli pek kecik utk test duly sesuai ke tak , Ank saya yg kedua tu tkreti isap botol , dia tolak guna lidah jd saya fully bf la , bf ni lmbt sikit sbb susu kita bila baby isap dia akan trus jd isi kira tkdak bnda dia nk membuang

Anak saya kuning smpai 21hari. Sya x ekot petua2 jemur baby. Mandi air campuran bagai2. Saya bagi susu tiap jam. Dulu sy leka bagi dia tidur memanjang. Rupanya tidur tu adalah simptom bayi kuning. Lepas sy sedar . Tiap 1 jam saya bagi baby susu guna botol. Susu badan susu fm. Sy bagi by botol setiap jam. Nak bangunkan baby kuning sangatttt susah. Sya terpaksa tepuk2 tapak kaki dia. Buka bedung. Bagi dia bangun. Alhamdulillah sekarang x payah dah pergi cek. Suami pun membantu. Dia tlg bagi susu bila penat. Saya faham perasaan sis. Tapi kena berkorban tidur sikit. Malam bsy bagi setiap 2 jam susu.

Teruskan saja dengan breastfeeding sis ( jangan sesekali stop dan guna cara yang boleh memudaratkan sepertinya beri susu kambing. Susu kambing tak sesuai untuk bayi bawah 1tahun) tapi kalau sis yang minum, it's fine. Boleh boost up susu badan. Sis jangan stres, relaks je. Sbb nk buatkan susu kta byk, kena relaks. Kuat mental. Do it for your own sake. For your baby juga. Minum air secukupnya. Baby mgkin ada isu part kuning tue. But still awal kan. 20hari still consider awal sis. My daughter dulu sampai hampir sebulan. Just ambik tips saya, just berfikiran positif. InsyaAllah.

Tq mom.. Atas nasihat dan kata² semangat yg diberi.. Sy pun dah try mandi kan dgn daun kucai.. Pn tak turun².. Naik ade la.. Tu yg admit hosp 3 ari pulak.. Lps klr hosp sy tukar air mandian dgn kayu sepang kederang.. Pn tak turun.. Demam pulak baby.. Sy juga makan anggur hitam lepas tu bagi susu baby.. Nos dtg umah, dia kata baby masih kuning dan suru g cek.. Tp sy dah tak larat da.. Dgn ank 2 org 5thn dan 3thn.. Dan baby lagi mcm mana sy nak g klinik sndri. Suami pn dah outstation.. Berat baby ok.. Makin naik juga.. Sy pun kerap bg susu.. Tp skg sy akan cuba bagi susu fm pula

4y ago

Tq sis..

Sabar ye sis. saya faham rasa penat tu. cuma saya cukup 14 hari doktor kata prolonged jaundice, dah tak payah ulang alik kk untuk cek darah. cuma keep breastfeed baby & monitor kencing berak dia. elakkan makan benda2 panas macam bawang putih, halia & lada hitam. bagus untuk ibu tapi tak bagus utk baby jaundice. pasal urut, cuba panggil tukang urut untuk urut belah petang. time urut minta sesiapa jagakan baby sekejap. dapat 3 hari pun cukup dah. good luck ya sis. jangan stress, enjoy your parenting moment (ingatan untuk diri sendiri jugak) 🥰

bagi susu fm je puan. sy dulu anak pertama agak skema. nak juga bagi susu badan. akibatnya, kuning baby turun naik dan lambat turun. cuba mcm2 petua konon. mandikan baby dengan benda ni la..itula. stress ya ampun. dengan sakit badan dan czer lagi. anak kedua saya buat relax. jaga emosi dan mental. bagi susu karihome ja dgn baby. susu badan bg 2 kali ja dlm sehari. kuning baby cepat sgt turun. dalam masa seminggu dah x pyh cek kuning.

Bby sy pon prolonged jaundice.. sebulan ulang alik check.. Kena kerap kejut bby minum susu 2 3 jam sekali.. sy topup fm sbb mnum susu sy mcm lg naik.. Petua kdg ada yg jadi ada tak jadi.. bby kuning mmg malas.. so mmg kna kejut mnum susu .. bab urut takpe pelan pelan.. dh nk habis pantang sy baru urut sebab bby kuning so tumpu kat bby dulu.. Kawal emosi.. in shaa allah pelan pelan..

berat badan baby naik tak masa check.. kalau naik means susu ibu cukup..jd boleh kerapkan menyusu supaya baby berak/kencing byk sbb tu la cara untk kurang kan kuning bby ,but if berat badan baby turun bole jd susu ibu kurang sbb stress atau mmg ibu jenis susu x byk pd awal kelahiran.. so bila susu ibu kurang solution is susu formula.. cr la susu formula yg sesuai utk anak kalau mcm tu..

Saya pon mcm sis, baby kuning lama siap masuk nicu. Nasihat saya campur dgn susu formula. Yg pntg baby byk berak & kencing. Itu doktor kt kk yg ckp kt saya. Bila saya try terus kuning anak saya turun mendadak 😄😄 doktor kata takot baby tak cukup susu so lebih baik campur dulu nnti dah elok dr kuning boleh terus consume susu ibu shj 😍

sy pun dulu baby masuk nicu 5 hari sebab kuning.. first week kuning turun lambat sebab bf.. masuk week kedua topup fm every 2 hours.. pastu barula kuning turun mendadak.. mmg kena bagi beby berak kencing banyak nurse cakap baru kuning cepat turun.. sy breast milk sikit.. baby x kenyang.. bila dah topup fm.. laju je berak kencing..