Kuning Baby

Bole sesape yg petua yg munasabah x utk kuning baby...arini ari ke7...kuning 290..smlm 235..byk gile naik..doc kate 308 terus kena warded hosp..petua pelisssssss....

33 Balas

Hurmm..sy ritu ank prem..lahir 34mggu.. sy mkn anggur hitam tiap2 hri... Lepas mkn bg ank bf byk2 kali... Jgn titiskn air anggur tw..bhya tuk bby..tp mak bby yg kne mkn anggur hitam tu...n kne kerap bf bby..mcm sy ritu..alhmdulillah bby sy ok dr kuning..klu x tu tggi..kluar dr nicu kuning naik... Selepas duk nicu 17hri..tu lepas kluar mil n mmbr suggest kn mkn anggur hitam byk2.. ada org kata titiskn air anggur.. tp sy xbuat cmtu..bhya tuk bby sbb usus blm matang nk2 ank sy pramatang lg la byk snsitif nk kena jg....tp sy yg mkn anggur byk2.. n dlm ms yg sm kne bf ank kerap kali...bg dia byk terkencing. N trberak tuk turunkn kuning... Dlm ms sm amalkn mndi air herba tyt tuk mndian bby..tu pn ok..alhmdulillah ank sht n ok...

5y ago

Dan satu lg..jgn bg bby tdo...klu bby asyk tdo je...lg kuning tu xkn turun... Nmpk bby lena lm sgt...kejut dia bgun... Nti lg kuning naik... Mg ank cpt sembuh..aamiin

Pengalaman saya. Masa Anak sulung tak tahu apa2.. main ikut je petua org.. bagi anggur hitam.. terus naik 300 lebih... Masuk wad terus.. esoknya makin naik 378... Serba salah dgn anak.. bila dah keluar wad.. ibu saya kata minum sengkuang cina yg kulit warna purple... Mak yg minum bukan baby.. pagi ptg.. setiap hari.. sagat sengkuang tu perah ambik air dia minum... Alhamdulillah makin turun.. walaupun lambat.. sbb anak darah o... Lepas dari tu beli sengkuang cina kulit purple je kalau ada Baby.. ☺️ anggur ke susu kambing ke anak2 saya tak sesuai.. 🤭

5y ago

Susu kambing bagi pada Baby @ ibu minum?

Ank sy yg masa baby sampai nk tukar drh sbb kuning tinggi sgt..sy cuba susu kambing, anggur hitam n mcm2 makin naik ade la.. Lastly sy cuba akar pitawali.. Akar tu pahit.. Sapu kat tapak kaki baby sambil selawat..alhamdulillh serasi.. Turun byk sgt kuning die..cuba la sis.. Mungkin serasi dgn baby sis.. Insyallah..

5y ago

Kalau tanye org2 kampung mesti tau.. Akar tu menjalar je..

klau susu badan kurang terpksa la kita camour dengan susu formula utk kurangkan kuning baby macam sy sehari je d tahan wad ,kena kerap bagi susu supaya baby kluarkn najis tu utk buang kuning ,setiap hari cek ,kuning baby turun

4y ago

Maad bertanya sis. Sis bg lactogen uyk sementara nk hilangkan kuning atau mcm mana ya? Lepas dari tu, baby takde kena nipple confiuse ke?

susu kambing.. sgat mujarab. ibu minum setiap kli nak menyusukan baby.. kerap kan menyusu..skli2 bg bby minum jugak.. ank pertama sy cube mcm2 tp x de perubahan smpai jmpe susu kambing yg fresh baru turun..

Mandikan dgn daun kuchai dan asam keping...dpt dari jiran dan memang mujarab..cuba la insyallah..anak saya 3-5 kali mandi kuning turun byk..dlm seminggu jgn tutup lampu dlm rumah dan elakkan tempat berwarna kuning

2y ago

air daun kuchai tu campur ke dngn air asam keping? ke asing2 mandi (selang seli)?

Ada separuh baby prolonged jaundice , sampai sebulan baru turun sikit2 .. alhamdulillah , tp jgn missed cek n ambil darah baby kalau nurse suruh yee sbb boleh effect baby pekak

5y ago

Kann hee , mula2 tu risau jugakk

Cuba mummy makan buah sunqis dua kali sehari... Pas tu kulit buah tu jangan buang... Perah kulit buah tu and sapu kat badan baby Insha Allah turun lah kuning baby.... Saya pernah cuba

Anak sulung- saya makan anggur turun kuning Anak no 2 - saya mandikan anak dgn ubat sensei turun kuning Anak no 3 - saya minum susu kambing turun kuning

5y ago

Ha tu la...anak 1st mandi dgn ubt sensei tu trn jgk la skit2...xpe la klau lame kuning pon...sbb trn skit2...ni skali naik tgi terusssss...

sy doc suh jngn mkn yg ada kunyit & halia. jngn mnum yg bkafein mcm kopi, teh & yg waktu dngn nya. alhamdulillah sminggu jer dr 367 turun p 72 😊

5y ago

367 tu xtahan wad ke sia