hi. baby sy 13hr kuning 7.8, ari jumaat nt check lg,kalo tak turun doc kategori prolongjaundice.

Petua turunkan kuning. tq.

12 Balas

sya bru brslin 18 hri..arietu ank sya kna kuning tggi 289..kna thn wad 1hri kuning just trun 245..ank blh bwa blik tpi kna ulng alik pi kk n hosp check kuning ank..last sya n suami ikut ptua cra kmpung..daun kucai+asamjawa(ramas) mndikn ank pda stiap pgi&ptg,skli psg lmpu biru dkt ktil ank..pi check dkt hosp trun kuning bnyk 111..lpas tu check lgi trus xda kuning jdi 59 ja..doc dischrge trus xkna pi check kuning dh..lega sngt2

anak sya hri ke14 masi cek kuning jga tpi dah turun 153 sya mandi kan guna labu kundur yg ada bedak tu taktau apa nma 😅 rebus labu tu jgn buang kulit tau bersihkan bedak2 tu ja bgi cuci bersih lps tu rebus dan campur kat mandian insyallah kuning turun sbb buang panas dlm bdn bby sya baru cuba dlm 2hri mcm tu bby turun kuning dri 218 ke 153 😁 and rajin2 kejut bby bgi susu sekerap yg boleh jgn biarkan dia tdr je

Anak saya pun kunin 2minggu ulang alik kk. Saya bgi dia formula susu dupro , dan saya sendiri minum air sengkuang cina yang yeos tu. Alhamdulillah anak turun banyak kuning. Yg fm tu memang dia sgt kerap membuang. Last nak cek kuning tu dia berak sampai penuh pampes. Tahu2 esok dh takpayah nak cek. Boleh la try ye 😊

cuba mandikan ank guna air rebusan daun durian belanda..sehari dua kali..atau blh cuba guna air rebusan daun belimbing buluh..sy guna daun durian belanda alhamdulillah ank sy baby prem 36w turun kuning cpt..cuba slh satu dr petua org dulu2 kita ikhtiar

anak saya ritu 2x masuk nicu. paling tinggi tsb 314. sekarang dah bebas kuning hari ke 15. kerap kan susu tiap 2 jam, tido bukak lampu, cek kekerapan kencing & berak baby. saya dulu bagi mandi dengan air beras pagi & petang.

Anak sy kuning 12 hari je.. kerap2 bg susu badan,sy cmpur susu fm lactogen, dan picit kn sikit anggur hitam dlm mlut bby alhamdulillah kuning cepat turun..

Macam baby saya tak sampai seminggu pon kuning nya. Kerapkan susu 2 jam sekali. Tidur bukak je lampu. Saya campur susu fm dengan susu badan.

Kerapkan susu baby, bgi dia kerap membuang. Then boleh mandikan baby dgn air daun kucai dan daun pokok dukung anak, inshaAllah turun

Kerapkan penyusuan 1-2 jam. Jangan skip waktu jadual baby. Perlu kejutkan baby daripada tidur. Itu sahaja.

Klau saya saya mndi kn ngn shower gel ngn bg susu bdn ngn susu fm dutch bby 230 turun 59 4 hari