baby dah 20 hari, tapi kuning masih tinggi

Rasa mcm nak meroyan daa.. Stress sgt mcm mana nak turunkan kuning baby.. Dah la dr ari perrtama bersalin sy asik keluar masuk hosp sb baby masuk Nicu 3 hari.. Bila Dah keluar hosp .. Duk rmh hanya 2 ari, pastu pg kkia cek kuning 3 ari ulang alik.. Ari ke 3 cek kuning kat kkia tinggi sgt terus refer ke hosp dan baby admit lagi 3 ari.. Sekali lagi sy ulang alik ke hosp sb katil untuk ibu takde kosong kat Nicu.. Aduhaii penatnya badan.. Rase mcm tak berpntang.. Baby klr hosp.. Esok nya kene pg kkia lagi cek kuning.. Makin hari makin naik.. Stressnya ...sdgkan sy cuba mcm² petua turunkan kuning.. Jaga pmakanan sy .. Pn kuning tak turun² juga.. Kesian sgt baby tiap hari kene cucuk amik drh. Skg dah hari ke 20... Urut lepas bersalin pun tak buat lagi.. Lenguh badan

30 Balas

tips paksa baby bangun setiap 2 jam, then susukan dia. mandikan baby dengan daun durian belanda. kalau baby minum susu formula, campurkan sedikit dengan nestle cerelac beras. malam waktu tido, biarkan lampu terbuka. sy buat semua tips ni untuk baby sy, alhamdulillah berkesan.. kuning baby dari 16.3 turun 3.5 dalam masa 2 minggu ❤️

Dulu anak sy kuning mak sy mandikan dgn air rebusan bendi.. potong bendi rebus smpai keluar lendir2 dia.. dah agak2 sjuk boleh la mandikan baby dgn air tu.. mandi tiap pgi & ptg.. xpasti la apa kaitan bendi dgn kuning baby.. tp alhamdulillah 2-3hari kuning anak sy turun cepat..

mcm sy..spai hr ke 43 still kn g kk cek kuning..tp too last .sbb doc ambik smple drah lagi..mase hr ke 44 pon kuning 146..tp alhamdullilah skrg da xade..mcm2 petua try..mcm² susu try..skrg bf + susu dutch baby...sy n baby drah A..cek drah sume ok..cume kuning degil xnk trun

mcm ank sy tnggi dlm 100 lbh,lps tu selang brp hr tuk cek lg,kitorng sapukan air beras dkt smua bdn, pas tu selang brp mnt mndikan air cincau, .... then time cek lg trun p 67..alhamdulillah... usaha ja sis apa cra,selagi x membhyakan baby

Aduii siannyer... Sy dlu campur susu fm dgn susu bdan.. Sbb baby kuning ni kene minum susu kerap so sy bgi susu fm untuk bantu yela nak harapkan susu bdn awal2 tu xbyk sgt.. Semoga urusan awak dipermudahkan k.. Kuatkan semangat k..

Ank sy dlu kuning 4 hri je doc nk tukr darh kt bdn dye alhamdulillah x sempat nk buat kuning bby dh turun sb sy stiap 1 jam bgi ssu bdn.. bnyk berdoa je sis.. kna sabr.. insyaa allah smua akn kembali pulih.. amiin..

kasi minum susu badan je trus.. baby saye baru umur 7 week masa cek kuning tu hari tinggi juga..tapi tak sampai masuk nicu la.. saya trus kasi minu susu badan je.. alhamdulillah hari kedua cek kuning dah takde🥰

Harap awak kuat ya.. mmg kuning makin tinggi ni kita risau sgt2. Kalau prolonged tp tak tinggi tu okay lagi. Keep on breastfeed dan bagi baby kerap kencing berak okay? Semoga awak kuat demi kesihatan baby

g kedai cina ada jual mandian utk baby kuning...apa nama tah..anak sy pakai skali je turun terus kuning ...tp 2 jam skali susu bdn...elak makan kuah pindang yg kuning tu...kunyit2 elakkan...

Anak saya org urut tu carikan daun nama seribu satu dgn daun inai rebus buat mndi anak. 2kali mndi terus turun. Mcmcm petua ada. Minum susu kambing, gula kundur, tp taksesuai yg mndi tu terus ok

4y ago

Ada try mndi air buah kundur tak? Mndi taugeh mandi daun kuchai. Mndi jelah apapa yg petua buat je smua. Baby saya 2weeks dah hilang kuning. Semoga baby awak cpt sembuh hilang kuning nya.