klinik swasta

ramai suggest go to hospital swasta untuk pastikan pregnant tu. tapi pendapat saya untuk yang berkemampuan boleh la pergi. untuk yang tak berkemapuan tu elok checkup je d kk. sebab spanjang kehamilan saya dulu memang saya g kk je alhamdulillah semua sihat walafiat. bukan apa, kadang saya tengok orang yang g klinik swasta ni kadang macam jadi ketagihan untuk diorang g swasta semata2 nak scan baby tiap2 bulan. ni pengalaman sy tgk anak sedare saya sendiri. pdhal gaji suami cukup2 makan kadang tak cukup. bende tak salah tapi kalau boleh ikut kemampuan diri ☺️

57 Balas

Mula2 baca macam setuju juga lah dengan pernyataan akak ni. Berbelanja lah ikut kemampuan. Sekali yg last tu, alahai nak mengata anak saudara dia pulak. Akak tau macam mana kemampuan diorang? Mungkin diorang buat part time? Ataupun diorang Berbelanja ikut keperluan, takde nak joli2 sbb nak saving duit? Akak tak tau kan? Akak pernah scan swasta tak? Kalau pernah, mesti tau apa beza scan dekat swasta & kk biasa tu. Tak salah pun nak scan dekat swasta. Toksah nak mengata sangat aih anak saudara tu. Jangan nak jadi mak saudara yg toksik! Geram aku kalau ada toksik2 dalam family ni. Akak kalau tak mampu gi swasta, Toksah nak dengki2 aih. Bersyukur seadanya.

Mslhnya scan kk tu apa yg nampak…..kdg2 terpaksa iyekan aja apa doc ckp.. lebih puas hati scan dekat swasta. Atas smpi bawah blh tgk.. lagipun, org2 yg selalu scan ni nk tgk pkmbgn baby, mcm sy..awl2 bleeding, dala ttc 5tahun.. hati ibu mana yg xrisau, tunggu zuriat lama, dgn cara mcm mana lg nk tgk pkmbgn anak.. dari scan tu sndiri la.. dekat kk bukan boleh req nk scan. Lgpn, pndi2 la ibu bapa tu nk simpan duit utk tgk anak dia.. selagi xpinjam duit kat sape2 kira ok la..kalau mak2 kat sini ni pergi hospital swasta sekalipun, itu rezeki dia…mungkin terikat dgn jadual lain ke apa…xsemua org blh ikut schedule kk.. fikir +ve……

Checkup KK ke checkup swasta ke semuanya bergantung pada hak masing-masing. Kalau checkup dekat swasta suami bleh masuk sekali, dengar perkmbangan anak sendiri, tgk gelagat anak sendiri masa scan , kalau suami ada apa2 soalan dia bleh tny doct direct terus dan terus dapat jawapan. tp kalau checkup dekat KK hanya ibu mengandung sahaja dibenarkan masuk. Para suami kena tunggu dekat luar berjam jam sampai lah kita habis checkup tapi satu benda pun suami xtaw apa terjadi . Sbb tu lah kenapa ramai orang memilih swasta berbanding KK, bukan sebab ketagih ya puan sebab setidak tidaknya para suami taw keadaan isteri dan bakal anak mereka

betol.. tapi kekdg, kk diorang tak layan pun untuk nak scan baby yang baru 8-12w. mcm saya masatu 10w nak scan, baru kat kaunter, nurse tu suh tunggu buka buku pink 12w baru boleh scan. kita sebagai first mom risau laa kan. baby pertama kita lagi TTC.. mesti nak tengok keadaan baby kita. kalau suami bgi scan klinik swasta even gaji cukup cukup makan pun tkde masalah. lain orang lain ujian dia. 🥰 mana tahu dgn suami dia sanggup gi swasta , rezeki diorang makin melimpah limpah lgi. hanya berdoa je supaya rezeki mereka melimpah ruah. pergi swasta atau kk sama aje. pandangan dan pilihan masing masing 🥰 lain orang lain caranya.

Saya setuju dengan context 'kemampuan' awak. But in the end, no one are forcing you to opt for private clinic/hospital. Itu pilihan masing2. Tak perlu pertikaikan pilihan orang yang nak pergi private. Itu pilihan mereka. Bukan sebab 'ketagihan'. Financial planning rumahtangga orang, kita takkan pernah tahu dan tak boleh nak judge sis. Apa yang kita tengok, tak sama dengan apa yang kita assume. Macam suami saya, kalau pergi kerja orang tengok macam sengkek. Padahal duit berkepok dalam bank. Tak semestinya orang tu nampak cukup2 makan, tak berduit. Dan tak semestinya orang yang nampak berduit tu, berduit.

9mo ago

betul.. yg x tido sekatil atau serumah, xperlu lah buat assumption sendiri macam2 pasal mampu x mampu.

Eee. Kenapa bitter sgt ni? Biarlah kawan tu nak scan swasta. Tak guna duit awak pun sis oiii. Awak cakap ketagih?? Meh sini nak cakap. Utk org yg pernah gugur and mengharapkan anak. Scan setiap bulan tu la yg buat kitorang ni rasa “okay. Baby aku takde apa”.. jgn pertikai la apa org tu nak buat. Janji tak susahkan orang lain. Kalau pergi KK. KK tenpat saya scan setiap 3 bulan ye.. lepastu kita tak nampak baby kita tu macam mana. Dah la scan KK tu dari zaman bila. Tak jelas. Dr yg scan pun tgk2 gitu je. Jadi nak bagi puas hati ni. Pergi swasta.. jelas pun jelas.. dr pakar explain pun secara details. Jadi kita puas hati la.

9mo ago

kk sy pun sama dulu. ingat lg scan time 28w, 32w & 36w (ni pun sbb jumpa pakar O&G). kalau tak 2x tu je lah. yg scan 32w tu sumpah lawak mesin kelabu gilaaa doc ckp tgk ni awk nampak tak kelip2 jantung anak awk. punya la kabur sy haah kan & angguk2 aje hahaha. so baik scan luar, mesin lebih baru & sonografer boleh terangkan. tanya 20x pun dia jawap je. skrg pun growth scan takda la sampai 100. pi Sonobee, hari biasa RM30 je. kena pandai cari lah, lain la ko keje biasa2 gaji minimum sebok nk scan kt Prince Court, ha tu lain la kann.

bkn pasal ketagih sis tu semua pilihan & ikut kemampuan masing2, mcm sy tahun lepas kehilangan baby first pg scan tetiba heartbeat dia dah takde.. walaupun dh pregnant yg no 2 skrg & tunggu masa utk bersalin still kesan rase trauma tu masih ade & sentiasa risau, duit tu boleh cari keselamatan & nyawa tu yg penting pape pun ikut pada kemampuan masing2..kalau scan kt KK dgn gambar mesinnya tak berapa jelas at least swasta boleh tahu & nampak baby tu dgn jelas husband pun boleh sama2 tgk & kenangan utk parents jgk, so parents pun senang hati bila tau bayi masing2 sihat..

Bagi pendapat sy.. Scan kt swasta lagi details dan clear.. Jadi kite puas ati.. Sbnarnye ats diri kite.. Kite mampu, kite pergila swasta.. Klau nk tnggu kk scan, tggu kk scan.. Sy mmg checkup kt kk tpi jujur sy kata dia scan random2 jer x details. Ape2 scan pnting sy bt kt swasta. . . Jadi kite nk tgk bby kite ok x kt dlm, bila p swasta lagi details.. Doc punya pnerangan lagi jelas jadi kite puas ati... Xde istilah membazir ke ape.. Kite jgn judge org xmampu sbb kite xduduk dlm kasut dia, kdg2 kite mngndung suami nak yg terbaik utk bby.. Xslh pon.. Jgn jadi toxic..

org nak gi klinik swasta... mampu or tak mampu belakang cerita.. bagi sy, xde nya istilah "ketagihan". terpulang pada hak masing-masing. yg penting, kandungan baby dia sihat. macam sy pun check up kat kk je. tp untuk scan details.. sy dgn suami sy bekerja, sanggup nak saving duit untuk gi klinik swasta. tak kisah berapa ratus wang ringgit kena buang. demi anak, sanggup. sebab apa? sebab sy pernah gugur sebelum ni. anak sedare sis tu, biarlah jela. at least suami dia bertanggungjawab. kenapa? sedare tu ada myusahkan hidup sis ke? biar je.

saya sllu pergi klinik swasta nk thu bby berapa minggu nnti kalau dia dh besar dia akan suruh buat buku terus dia akan cakap mcm mana bby semua kalau dh nmpk kntung sbb scan dia jelas..haritu masa pegi klinik ade org nk scan bby sbb dia nk thu dia ngandung kene mengata blkg wey sbb bru lagi😅yelah namapon nk tgok berapa minggukan start situ lah rasa nak scan swasta jer bila dgr kk mengumpat mcmtuh tapi lagi elok swasta sbb dia jelas terang nyer nk tgok kandungan tuh 😗😗kat kk pon cakap dorg punya scan tuh payah nyer x jelas