klinik swasta

ramai suggest go to hospital swasta untuk pastikan pregnant tu. tapi pendapat saya untuk yang berkemampuan boleh la pergi. untuk yang tak berkemapuan tu elok checkup je d kk. sebab spanjang kehamilan saya dulu memang saya g kk je alhamdulillah semua sihat walafiat. bukan apa, kadang saya tengok orang yang g klinik swasta ni kadang macam jadi ketagihan untuk diorang g swasta semata2 nak scan baby tiap2 bulan. ni pengalaman sy tgk anak sedare saya sendiri. pdhal gaji suami cukup2 makan kadang tak cukup. bende tak salah tapi kalau boleh ikut kemampuan diri ☺️

57 Balas

maaf tapi sy agak x setuju dengan pandangan sis.. for me..sy adalah insan yg pergi ke dua2 tempat..kk sy pergi private pun sy pergi..sy xda msalah dengan kk pun..semua nurse dan doktor semua baik2..sy brpuas hati je dgn kk kat tempat sy..tp sy jugak pergi private stiap minggu or stiap 2 minggu untuk scan my baby..even doktor n nurse kat kk sy pun suggest untuk scan kat private sbb lg detail sy boleh tahu brkenaan dgn my baby.. mesin scan kat kk tu lama..x jelas sngat nk tgk baby.. sy pernah ada history keguguran smpai 4 kali n sy ttc 4 tahun lebih..sy punya risau fkir baby okey ke x tu smpai x boleh tido..sy fobia sbb da merasai gugur bnyak kali n ttc lama..slain tu sy pergi jugak private sbb faktor kesihatan sy..sy faham sngat2..kk ramai..walaupun doktor bg perhatian pd golongan yg berisiko mcm kami nie.. but still doktor kena fokus jugak pd ibu2 yg lain..private plak..mmg ada doktor khas yg mmg keje dia tgk kita je..its for me n my baby safety..as for my husband plak.. kat kk dia xleh nk follow sy stiap kali appointment..so dia jd curious psal his baby..dia nk dgr sndri apa doktor bgtau n dia nk tnya sndri doktor apa yg dia nk tahu..sbb my husband sndri pun fobia dgn apa yg kami hadapi sbelum nie.. but kat kk dia xboleh nk bt semua tu..sbb dia faham kat kk ramai n dia hormat semua ibu2 hamil yg lain kat sana..but in private..dia boleh tgk his baby..boleh tnya doktor sndri mcm mana keadaan wife dia.. jdi kat sini..sy rasa sis patut hormat semua org punya keputusan terutama skali anak sdara sis..diorang suami isteri da fkir n bncang apa yg trbaik untuk baby diorang..diorang lebih tahu apa yg trbaik dalam rumah tangga diorang..sbgai mak sdara..sis doakan aje anak sdara sis dipermudahkan urusan sepanjang pregnancy dia..

8mo ago

Setuju 👍

saya pun berpendapat sama dengan TT. kalau tak ada keperluan, better scan di KK je. mudah dan jimat. kadang bila lagi banyak scan lagi buat kita overthinking sebenarnya. kenapa baby besar sangat, kenapa kecil sangat, kenapa date lari etc, walhal kadang benda tu normal. memang international guideline pun sebenarnya 2x scan je sepanjang pregnancy, KKM just ikut tu, dating scan by 13 weeks and anatomy scan at 20 weeks. lebih2 tu, NT scan, detail scan etc, cuma bila perlu. guideline ni berpandukan research yang tunjukkan ada banyak unnecessary medical interventions jadi bila pregnancy USG dibuat secara berlebihan. dan sebagai langkah berjaga2 juga sebab tak banyak research lagi tentang side effect USG jadi tak ada orang boleh jamin USG especially waktu pregnancy tak bahaya, terutamanya dalam jangka masa panjang. tapi tengok dari pihak lagi satu pula, saya sendiri pun, setiap kali scan di KK kawasan kampung, doktor salah baca scan tu. pernah kata saya pregnant ectopic sampai refer ke ED, tapi sebenarnya tak pun baby elok je dalam rahim. katanya sebab mesin USG dia jenis lama jadi tak clear. tapi pernah juga scan di KK area bandar, cantik USG dia, setanding swasta. memang puas hati. jadi faham lah kalau sesetengah ibu yg dapat USG buruk macam di kampung tu, rasa keperluan untuk dapatkan 2nd opinion di swasta. sebenarnya post ni dah elok je. niat sis pun baik sebenarnya saya percaya, nak bagitahu yang sebenarnya KK ada sediakan USG ikut keperluan, tak perlu scan di luar. kalau doktor rasa perlu, dia sendiri akan repeat scan atau refer untuk buat detail scan di pakar. cuma kalau sis habiskan sampai ayat "alhamdulillah sihat walafiat" tu je pun dah cukup. ramai yg triggered bab hujung tu je saya rasa. sabar ya.

wehh suami aku gaji pun cukup2 makan tapi suami aku pentingkan anak tau .biar kami makan ikan masin asal anak kenyang makan sedap2..kami bawa anak checkup swasta mmg layanan baik2 tambah lagi bukan sebarang check ..check btul2 utk pastikan anak sihat ..gaji ckup2 mkan tp kmi mampu smpan duit sikit2 utk anak sbb tahu bila prgi klinik swasta bayaran mmg ada tak mcm pergi kk ..jangan ckap org ketagihan prgi checkup swasta utk scan bby ..klau kau prgi kk bleh mnta scan tak ? scan gambar baby pun susah .kadang2 stiap ibu bapa pasti ada kerisauan kan jadi nak tahu anak tu sihat ke tak dalam kandungan..biar gaji tak bnyk snggup jbrkorban utk anak jgn lgi yg msih dlam perut kita tak tahu dia sihat mana atau dia istimewa ke apa pernah sekali anak aku kena influenza..aku bawa pergi hospital besar tau sebab jam 2 pagi masa tu anak demam suhu 40°c ..ko tahu tak pihak hosp kata apa ? TAK ADA APA APA dia kata ..anak aku memang aktif...sakit pun aktif jadi dr kata tak ada apa2 ..bgun pagi aku tak sedap hati trus pergi klinik swasta dan dr di klinik swasta buat swab covid dan influenza pastu dr kata anak aku positive influenza ..kalau aku biar anak kat rumah apa jadi eh tanpa rawatan kau rasa ? nasib baik aku pandai saving duit utk anak bila ada kecemasan.. 500 aku byar skli smua ubat ..dan aku bsyukur tak smpai 1 mnggu ank aku sihat tanpa ada effect apa2 dri terkena influenza

Sorry to say sis. Ketagihan? Apa yg ketagihan nya? Anak 1st i pergi kk. Anak ke-2 sampai ke-5 semua i pergi private. Sebab? Cepat dan i puas hati dengan service tu. Private yang i pergi pun bukan clinic biasa. Memang clinic pakar. And memang jumpa 1 o&g sahaja and dia lah yang uruskan dari A-Z. Macam you cakap la, “bende tak salah tapi kalau boleh ikut kemampuan diri” so why bother?? Biarla kalau orang berduit, nak jimat masa mungkin sebab kekangan bekerja, nak beranak terus dekat private ke, biarla mommies tu. For your information, sesetengah kk ada yang mintak gambar scan la, utk pastikan pregnancy tu. Mommies dekat app ni bagi pandangan je, kalau nak cepat ke apa ke boleh scan dekat private. Contoh, scan dekat sonobee berapa je sis. Banyak promo sekarang. Orang yg mampu and kalau taknak tertunggu tunggu utk tunggu tgk gender kat kk ke, nak buat detail scan ke, boleh je pergi scan kat private sebab bukan semua mesin kat kk tu up to date. So jangan la nak cakap ketagihan yer sis. anti sangat ke dengan org check up dekat kk dengan org check up private? 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

8mo ago

Dekat clinic pakar i pergi tu range 300-400 skli checkup (termasuk ambik air kencing, timbang berat check bp, scan perut, consultation depends berapa banyak awak nak tanya soalan sampai sejam pun boleh 😂) dr tu akan jawab semua sampai i puas hati and faham/ clear.

Faham istilah 'ikut kemampuan' yg di perkatakan. Tapi for me, ketagihan itu tidak lah. . Mostly ibu ibu semua dtg scan pun ikut pada minggu kehamilan dia sendiri. Bukan pergi scan tetiap hari pun. Awak kata scan di KK sudah memadai. Tapi awak silap ye. Ada few KK, dorang sendiri prefer ibu buat further scan di luar. Sbb KK only cover basic scan shj (ukuran semasa bayi). Dia tak check all other details mcm jantung bayi ada lubang ke tak, pengaliran darah dalam setiap organ-organ bayi tu berfungsi ke tak, tulang bayi terbentuk sempurna ke tak.. Memang ada kes ye ibu confident mcm awak ni terlalu percaya basic scan, tp sampai masa lahir, taksempurna, pastu salahkan KK pulak. Awak sendiri cakap, benda taksalah, tp ikut kemampuan diri. Anak sedara tu mampu laa tu.. Taksalah, sbb dia pakai pun duit laki dia (kira duit dia jugak), bukan dia korek pakai duit laki awak kan? Awak update macamni, lagiii menampak kan awak ada masalah dalam hati.. Takbaik tau.

8mo ago

Setuju dengan pendapat mommy

Awk sndiri ckp benda x slah tp klu boleh ikut kemampuan.. so ank sedara awk tu mampu la tu nk scan swasta.. Satu g mana awk tau suami dia cukup2 mkn je gaji? Kdg walaupun cukup makan tp suami ni sanggup bhabis tuk tgk baby dia tau.. So biar la sape pun nk cek up swasta ke scan tetiap minggu kat swasta ke.. dorg g sbb dorg mampu la tu.. slg xkacau idup org lain.. xminjam sana sni.. biar je dorg.. Ni semua bkn sbb ketagihan, lebih kepada nak tau bby tu cmne.. risau kdg tu.. kdg2 ada yg da pnh gugur, so dorg lg tkut.. sbb tu g klinik scan.. nmpk jntung degup2 comel2 tu nauzubillah lega btul.. Jadi jgn la kt ni anggap benda org lain tu buat, kt ase nyampah.. ptut kt rasa bahagia tgk org yg sanggup bsusah pyh nk pastikan bby dlm kandungan selamat

8mo ago

Btul tu.. scan kk suami pun xleh nk tgk.. scan luar suami boleh msuk teman boleh rakam tuk smpanan dia.. boleh dia tgk ragam anak dia gena dlm tu.. buas ke baik ke pusing ke tendang ke.. suami pun berhak gak tgk… slg suami xkisah nk g scan.. biar la.. kecuali la bini ni da tau suami xmampu tp nak jgk scan smpai nyusahkan suami.. tu agak xptut la.. tp klu suami ok bg sy xpe je

maybe niat u just nak share pendapat kan based pengalaman u check kk tu alhamdulilah semua ok. but maybe pemilihan ayat u tu tak sedap dibaca kot kan sis , bukan ketagihan sis. normal sis kalau scan setiap bulan dekat swasta bagi yg nak dan berkemampuan. kita ni pregnancy journey semua tak sama. tahap pengalaman pun berbeza2. history kesihatan dan kelahiran pun berbeza. jgn kan kata 1st mom kadang2 ibu2 yg pregnant jarak jauh2 mcm sy pun still tertanya2 mcm mana condition baby yela sebab kita tak nampak kan. so bila g checkup or scan tu at least kita tenang sis lega nmpak anak kita kat dalam progress baik and active. to me its unfair la u nak judging ank sedara u and yg lain scan klinik swasta dgn perkataan ketagih

Sis, mungkin rezeki you sihat walafiat baby takde pape pun masalah. Macam saya anak first pun cek kk, kk tak scan details sis. Bila saya buat scan details pada 18 minggu baru dapat detect air ketuban dah kering kontang dan baby 50/50. Kalau saya tak cek dekat private, sampai ke sudah saya tahu. Dan pada 22 minggu, HTAR advice untuk Terminate ten pregnancy due to mental health, since baby ada potter syndrome. Kalau berkemampuan pergi la swasta, untuk cek details baby lagi2 mcm saya yang ada kes abnormal baby. Ini bukan pasal ketagihan ke apa, for baby punya kesihatan. Dan alhamdulilah, pihak HTAR banyak sangat membantu saya dalam proses TOP procedure tu and dr pakar dia sangat la bagus.

sy pun scan dekat swasta.. stakat ni bru skli KK scan tu pun awal preggy dulu.. scan swasta ni banyak.. NT Scan, gender, details, growth.. mcm sy lately rasa mcm terlampau biasa je.. perut rasa tak membesar.. sy risau jadi sy book pi Sonobee bayar lah RM28 utk tgok baby okey ke tidak.. kdang daripada kita duk risau benda tak nampak dalam perut tu.. kalau ada duit pergi lah scan tgok baby.. Alhamdulilah cek semua ok, boleh dgr denyutan jantung anak, boleh cek air ketuban kita cukup ke tak, pekembangan ukur lilit kepala, badan, boleh tgok uri kita halang servik atau tak.. boleh balik tido dengan lena, ibu ibu tak boleh stress,, nanti nak nangis manjang emosi…

sorry sis. im not agreed with your statement. your word is to much. dont judge kalau awak tahu hunjung pangkal kenapa perlu pergi swasta. tak semestinya nk scan semata2 then awak judge org tu ketagih nak scan. saya ada both experience. 1st baby checkup kk & 2nd baby checkup swasta. im working mom. dan sy tak boleh nk commit dgn time kk bagi. sy xboleh nak cuti semata2 nk pergi checkup sahaja. sy pernah request dkt nurse kk kalau boleh bg sy checkup hujung minggu dkt kk then sy pergi. nurse kk kata xpe proceed je checkup swasta. to me swasta much better. xde dpt nurse mulut jahat. layan pon okay. doctor explain pon detail. better awak delete je post awak.