klinik swasta

ramai suggest go to hospital swasta untuk pastikan pregnant tu. tapi pendapat saya untuk yang berkemampuan boleh la pergi. untuk yang tak berkemapuan tu elok checkup je d kk. sebab spanjang kehamilan saya dulu memang saya g kk je alhamdulillah semua sihat walafiat. bukan apa, kadang saya tengok orang yang g klinik swasta ni kadang macam jadi ketagihan untuk diorang g swasta semata2 nak scan baby tiap2 bulan. ni pengalaman sy tgk anak sedare saya sendiri. pdhal gaji suami cukup2 makan kadang tak cukup. bende tak salah tapi kalau boleh ikut kemampuan diri ☺️

57 Balas

saya lbh suka scan swasta sbb x byk org @ xlama tngu.. keselesaan juga tu.. mampu @ x dibelakang kira.. bak kata sis jnji baby sihat selamat.. klu ada lebih, sy prefer lg beranak d swasta tp tula tgk kemampuan sendiri haha .. biarla org nk g swasta ikt keselesaan & kemampuan ssorg... sy klu mula2 scan mmg xnk g gov dlm 4-7 weeks sbb tkut kn sindir awal lg ni nnt da apa2.dtg blik 9 weeks haa kata nurse & doctor .. lain la dh nk bt buku 😅 scan awal sbb nk tahu kedudukan kantung dlm rahim jk tpn kn bebel 🤣. kenangan..

Kalau pendapat sye.. utk cnfirmkn pregnancy tu, terpulang nk KK atau SWASTA. Tapi bagi sye, more pada Swasta, sbb nmpk lagi jelas, boleh tahu pregnant dlm/luar rahim, boleh tnye mcm² soalan dgn Dr. Kalau KK, kdg scannya kurang jelas pde setengah KK. Dan kalau xde apa² masalah pde baby, follow up shje KK mcm biasa. Mcm sye, sye akan pergi Swasta je kalau rasa x sdp hati pde bby, lgi² kalau anak 1st. Itu terpulang pada masing² lah.

Kadang kita ni kan tk tahu apa yg jadi dalam hidup orang kenapa orang buat pilihan dalam sesuatu benda. U orang luar tak perlu nak persoalkan. mana u tahu gaji dia cukup ckup makan? Kot laki dia mmg saving duit tepi untuk scan baby. Macam i, 4 tahun ttc miscarriage dua kali. Paranoid tau org mcm kamiorang ni. Berpada la kalau bercakap tu. alhamdulillah la u tk diuji dengan ujian yang org mcm kami rasa.

Ehhh dia ni, kalau orang mampu apa salahnya. Macam kes anak sedare awak tu, dah laki dia boleh bayar, kenapa awak nak komen lebih2. Ada ke laki anak sdare awak dtg mengadu kat awak duit takde nak bayar? Benda dalam kain orang takyah sebokkk. Ni mesti makcik bawang kan. Ngumpat anak sdare sendirik 🤭🤭 benci tol kalau sy sendiri ada makcik gini 😆😆😆

10mo ago

masalah hati sangat awak ni. bawa2 la muhasabah diri. awal awal ayat dah cantik tapi rupanya nak mengata kat orang lain 😅 typical makcik bawang.

mana 2 pun boleh..dulu masa Sy anak first...suami ke biase2 je...g KK je check.. alhamdulillah semua ok ...detail lagi KK sebenarnya...anak second ni suami ok ckit kerja ...so tiap2 bln checkup klinik swasta.insyaAllah bersalin pun di private hospital ...Mmg la boleh tgk scan tiap2 bln...Sy xmintak pun ..suami yg nk sediakan....rezeki masing2 sis...cuma di klinik swasta ni kita lebih selesa la

apa2 pun pergi swasta bersebab sis saya check awal preggy dkt swasta edd swasta tepat dri edd kk , nasib x kena induce kalau ikut tarikh kk, semua orang ada pilihan dan sebab mereka sendiri swasta lebih mudah dan cepat plus suami pun senang nak discuss nak dgr jantung anak semua, kalau kk pun ada pro and con dia , mungkin anak buah sis anxiety ke apa mana kita tahu "ketagihan" dia tu bersebab .

bukan ketagih sis... tp utk pastikan semuanya okey... mcm sye sendiri... scan dekat kk mmg x jelas... sbb mesin die mesin lame... pulak ad sejarah gugur... risau tu jd double... suami sye sendiri pn sruh scan dekat swasta... utk sedapkn hati die... sbb xnak dh berulang sejarah tu.... sis bukan ditempat diorang.... diorang mampu la tu sbb tu diorang pegi swasta.... xpayah sibuk la sis....

kk tmpt sye sendri request nk gmbr scan kt klinik swasta sblum bkak buku.. details scan pun Dr suruh scan swasta.. bab monthly scan tu tpulang pd masg2 nk buat bley x buat pun xpe.. klu kt kk, spanjg 9 bln preggy 3-4x je scan.. bab2 kwangn nie masg2 la ukur bju d bdn sendri.. once u dcide nk ade anak, memg duit laju klua.. klu rse x mampu, merancg dlu smbil2 tingkt kn income..

Bukan ketagihan awak. Ada mommies2 kt sini previously mungkin pernah gugur ke, tu yg risau setiap bulan pergi scan. KK x setiap kali scan. Kalau scan pun kita x boleh nk tgk baby tu. Kalau ada rezeki lebih boleh sahaja pergi klinik swasta scan, nmpklah baby kt dalam tu. Betul tu apa2 pun bergantung kpd kemampuan tuan badan sendiri.