Pengalaman bersalin hosp kerajaan

Pukul 6.30 petang rse contraction, tahan smpai kul 10, masuk labour room and amik ubat tahan sakit sbb jalan bru bukk 2cm, pukul 1bngun terasa contraction yg teramat dan air ketuban mula pecah tpi nurse labour room tk bgi kita masuk sbb katanye itu cuma lendir tanda biasa dan bukan air ketuban sambil cakap "kau jangan menyusahkan orang bolehh datang banyak kali, kau pergi tidur sne" and kita pun pegi katil dan tukar kain 3 kali, kali terakhir tukar basah terus pegi bring kat tilam labour room, dan smbil nurse biadap tu check laluan dan laluan dh terbukak semua, baby btul btul dh kat bawah, bila selesai teran dan baby keluar, nurse dekat situ selamba cakap sorylah tak thu tdi kau dh nak bersalin, and diorang dh tua ye sangatlah biadap, tak sangka goverment punya hospital macam tu, terkilan sgt time tu,

16 Balas

Alhamdulillah sis selamat bersalin. Lain kali kalau nurse buat mcm tu awk ckp terus dgn doktor. Dkt kaunter, doktor pakai baju biasa je. Kalau nampak doktor la. Doktor tak pakai uniform. Ckp terus dgn org pandai senang. Tapi biadab betul nurse tu. Bukan salah gov hosp tapi salah staff dia sis. Tak semua staff mcm dia. Boleh report but make sure tahu nama dia. Biar dia diambil tindakan disiplin etc. Lain kali ckp balik, "Jangan biadab sangat. Gaji awak tu saya yg bayar tau. Saya ni rakyat, awk tu pekerja gov je. Rakyat yg bayar gaji awak tau. Dsbbkn org mcm awk ni, ramai org baik terpaksa mengganggur. Saya akan report attitude awak dgn pihak atasan." Kalau dapat dekat suami saya. Mmg dah kena tengking...dah nurse ni. Suami sy pun staff kkm juga tp tak ada lah biadab dgn pesakit.

3y ago

Ye kak kalau lambat yime tu tak thulah ape jadi

pernah kena jugak tapi time keguguran 13 minggu, gi hosp kerajaan dorang macam layan tak layan je pastu doc check2 dia cakap dah complete bersih takperlu cuci, time tu memang sakit sangat memang saya nangis2 la, pastu boleh pulak nurse2 tu cakap tu dah kenapa lagi? apalagi yang tak kena tu? pastu tak kena tahan wad pun haritu jugak doc suruh balik, sampai kat rumah mmg meroyan la sebab sakit sangat, sampai hari ke-8 nangis2 sakit tetiba ada rasa benda nak keluar dari bawah, allahu rupanya kantung, uri ngan janin setelah 8 hari kat dalam rahim baru keluar.. patut la asik rasa sakit je. taktahu la yang dorang tu cakap dah bersih tu celah mana.. 8 hari kut janin semua tu baru keluar 😔 mmg time tu nampak sangat dorang macam malas nak layan.

baru bersalin hosp swasta mggu lepas mmg berbeza layanan.. anak first bsalin d hosp gov, mmg nurse agak garang tapi saya pun faham sebab patient ramai.. lepas da selesai bersalin nurse tu minx maaf siap bawakkan susu utk saya.. Sama juga masa kes sy keguguran nurse seolah ambik ringan ms sy mgadu sakit last2 sy mnangis trus die pggilkan doc utk cek.. rupanya mmg janin da nk jatuh.. huhuu apa pun xsemua nurse mcm tu so xbole pukul rata.. kite kena kuat demi anak.. in shaa Allah dipermudahkan..

3y ago

range bersalin swasta 2.5k - 5k depends on jenis bilik n utk normal delivery.. czer biasanya lebih mahal.. bole search kdg ada hosp offer pakej promo lebih murah.. mcm saya guna panel husband jadi xkeluar duit tapi tgok bil dlm 4k+.. saya bersalin normal..

Normal je awk. Sy pun mcm tu laa anak 1st haritu dkt hosp slyg. Mak aii kemain garang nurse tu. Rasanya dia nurse veteren. Tapi dia jugak la yg sambut, yg jahit. Time gunting pun bebel ke doktor muda tu, kesian sy tengok 😅 dia stress dgn sy kot sbb kejap2 panggil dia suruh check jalan. Sbb mmg asyik rasa nak meneran tapi bukaan stay 3cm je. Last2 dia tolong bukakkan jalan. Bukan kita saje2 nak panggil nurse banyak kali. Sebab sakit kan 😅

3y ago

HH : maksud sy normal tu mmg dah banyak patient kena dgn nurse macam tu. Asyik nak marah2 patient je. Kita bukan saje2 buat sakit kan. Kalau tak sakit, kita tak pegi hospital. Sy terlelap dkt kerusi ada kusyen pun dia marah sbb tu tempat utk menunggu check bukaan. Punggung sy kematu duduk dkt kerusi besi tu, dgn menahan sakit satu malam tak dapat katil. Entah laa, risau nak bersalin situ lagi 😅

ye betoi.. selalu yg mulut xde insurans tu mmg misi yg veteran... mcm mak2 kite la klu mrh or bebel kt kite.. msuk telinga kanan keluar telinga kiri je sis... sy ari tu bersalin bulan 3 mcm tu la.. dh la ank 1st x tahu papa.. dh skit kite bgtaw la misi.. pas tu kene marah.. menangis je la yg mampu time tu... menangis sakit 1, menangis kene marah lg... apa2 pun sis.. tahniah.. semoga sis dgn baby sihat2 selalu... ☺☺☺☺

3y ago

Tu laa selalunya nurse veteren 😅

apa boleh buat sis.. sya pun bru lps bersalin tp ank sec.dpt moment x menyenangkan juga..saya waktu tu bukaan bru 5cm tp mmg dah rasa nak keluar kepala. nurse blh ckp alah bru 5cm siap package maki lagi tuduh kita mengada²...tak dengar sgt kan, sya pula dah xtertahan.. skli amik ko keluar kepala , bru laa berdesup tolak katil . and auto bersalin terus xde sempat nak lapik alas² bagai . 😅

waw biadap betul ye😅tahu la penat tapi kena la fahm kita jugak yang tengah berperang orang kata😅hidup atau mati je tak tahu kalau dia dah jadi ibu msti dia faham sakit tu macam mana adui..Kalau saya dah nangis dah sis hahaha saya hati tisu dah la tengah menahan sakit kena marah lagi memang meleleh la air mata 😂

Ya Allah kesian ya kne sound mcm tu.. Masa anak first dlu pun takut gak kne marah tapi alhamdulilah nurse hospital serdang smua ok.. Kalau saya sis saya mmng jnis xboleh sabar klau org kata nyusahkan sbbnya tu keja dia.. Tengking kan balik kata aku beranak bayor bukn free 😁

biase nya yg byk membebel ni staff2 veteren... kn byk mkn garam.. kita yg budak2 ni mcm anak2 lg bg dorg.. tu yg boleh mrh2 ikut dorg...sabar byk2 la ye sis... x semua staff gov mcm tu...ade jgk yg baik2 dan ok.. harap jgn serik bersalin kt hospital gov lg pasni ye...

Pernah kena dulu sis time mlahirkn anak 1st. Huhuuu. Terkena lagi nurse yg biadap ckp mcm sama mcm nurse tu ckp jgn datang berulang kali pegi tido ja. Hujung2 baby dah dihujung tanduk nak kluar dah baru cemas mcm apa.