Barang ke hospital

Hai nak tanya, baju baby sepatutnya kena bawak berapa je. Ada yg cakap bawak dua pun ok. Time labour room and time balik. Sbb baby and mommy akan pakai baju hospital je. Kalau baby warded, nurse minta pampers je. Set baju tak perlu. Sbb saye dah pack labour room and for day 1 until day 3, siap ada extra lagi. #firstmom #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

Sy bawak 2beg ja .. 1 beg bby 1 beg sy .. Barang bby sy letak dlm ziplock, sy buat 3set (lbroom,day1&day2) stiap set sy letak: - baju seluar -pampers -napkin -mitten/booties -barut -wet tisu bby Saja bawak extra: -baju seluar 2 helai -napkin 1helai -sapu tgn 1helai -pampers sy bawak 10pcs(takut xckup) -tuala bby 1 -mnyak yuyee -drapolene -set mandi bby jenama johnson baby yg mini punya .. Beg sy plak sy letak: -kain batik 1 -baju nak dscharge 1 -spender pakai buang -nursing bra 2 -Maternity pad 8pcs -breast pad 8pcs -stocking 1 -tuala -tudung sy pakai tudung sama masa nak masok hsptl n dscharge nanti .. -set mandi -mnyak panas -sikat rambut -charger&powerbank -sudu garfu -milo 3in1 -biskut -mineral water Nampak mcm bykkan barang yg sy bawak tp beg sy dan bby kecik jerr .. senang suami nak bawak ..

2y ago

Thank youuuu. Noted.

kalau hospital dekat bawa sikit pun takpa tapi kalau jauh seeloknya bawa banyak lah tapi jangan lah terlampau banyak sangat 🤭 macam saya bawa baju baby 3helai je kita taktau akan bersalin secara apa kan .. untuk persediaan nanti takdalah suami nak ulang alik , dari 1st baby saya dulu lah sebab lahir secara ceaser memang kena menetap dihospital selama 3hari itupun kalau takda apa2 masalah kesihatan kalau macam saya hari tu ada masalah dorang cek cakap saya ada tiroid so kena duduk lama lah dari mula kena tahan rasanya ada dalam seminggu lebih saya kena duduk wad 😅

utk hosptl sy bwa 3 helai baju ..seluar saya tak bawa utk warded dn lb ..pampers saya bawa 8 sbb bby bru lahir kuat kencing ..klau bawa 3 helai pampers mmg tak cukup ..bedung 1 je utk kegunaan msa balik nnti ..dlam ward sya guna yg hsptl je .. utk balik sya sediakan bju spasang sluar utk bby .. bawa je lebih bju ..kita tak thu skjp ke lama dlam ward..😅 mna tahu bby kena tahan

sy bawa 3set baju baby.. walaupun pakai mase discharge je.. anak 1st sy dulu masa tgh tunggu papa dia settle bill bersalin, dia kencing sampai basah seluar.. nasib sy bawa baju lebih.. hehe, so 2nd bby ni sy prepare 3set baju, 10keping pampers.. kalau kena tahan wad lama baru sy minta suami hantar pampers n wet tissue lagi..

Sy bwk 3 set utk selamat ☺️ tak kesah dia pakaikan ke tak, asalkan sy dh sediakan 🤪