Ada tips tak kurangkan sinus semasa hamil😭 pukul 3 pagi bersin tersumbat terus tak dpt tido sampai lah ke pagi. 9am kerj

8 Balas

Sama saya pun dari awal mengandung sampai sekarang 17weeks… Masa 1st trimester setiap hari hidung tersumbat… Tapi saya taknak makan ubat… Saya selalu nya kalau tersumbat, saya amik tisu lepastu bubuh minyak angin sikit kt tisu tu lepas gulung2 tisu tu ikut bentuk lubang hidung lepastu sumbatkan je lubang hidung tu pakai tisu… 😅 baru boleh tidur… ataupun kalau rajin saya letak minyak angin dengan air panas dalam mangkuk lepastu tutup sekali dengan kepala dengan tuala bagi wap2 tu masuk rongga2 tersumbat… 😅 Saya mmg jenis takut nak makan ubat waktu mengandung ni, jadi tu jela yg saya buat sampai lah sekarang. Tapi dah berkurang bila masuk 2nd trimester… Alahan saya mmg selsema… Muntah2 kurang… Tak sangka ada yg sama 😅 Tabah jela sis ye…

2y ago

saya tgh lalui... takde pun alahan lain. selseme je n selseme yg agak teruk.. ingatkan saya je🥲

Saya pn sama tp sy kkdg dtg pakej skli gn hidung berdarah.. sy pergi jumpa pakar ent check dlm hidung semua Alhamdulillah xde pape yg serius cuma mse mengandung ni salur darah kte mengembang n mudah pecah.. doc cuma tampal skit ttup salur darah yg klua darah tu.. kalau tsumbat hidung doc kate bole gunakan vicks utk legakan ya

Sis macam mana sinus sekarang? Saya tengah alami, aduhai pakai nasal spray pun tak jadi apa. Saya notice sebab alahan sejuk. Kalau cuaca hujan kat luar or tengah pagi masuk toilet jadi.

Sy kdg ambil jugak ubat tp bwh ent la. Cuma bila tdo tu tinggikan bantal dan buat rawatan wap tu takat mana yg mmpu. Mmg menggangu sbb hormon kita tgh naik masa preggy ni

Betullah sejak pregnant ni saya asyik bersin gatal idung semua ada. Kerap. Bukan demam ke apa lebih kepada allergy

sye time pregnant ni guna ni haaa mmg helok bkn utk baby je tp kite pon leyh pkai. alhamdulillah makin oke..

cuba sterimar nasal spray. cara pakai boleh tengok youtube

2y ago

owh awak ikut je la saranan doktor ye. sy pkai dulu pun sbb doktor yg suggest

Biasanya sbb pembawakan tuu