Sushi

Orang pregnant 5 months boleh kan makan salmon mentah. I Teringin sgt shushi. Guide me please.

12 Balas

Kalau blh elakkn mkn sushi yg mentah.. Tpi kalau mengidam sgt tu, mkn satu atau dua ckup la n pastikan sushi tu benar2 bersih n dicecah habis dlm wasabi sblm dmakan.. Mkn berpada2 sis, sy masa 1st trimester mcm tu la sllu mngidam sushi 😂😂😂

I 8m pon x berani nk mkan sushi..Sbb sblm beli pon I tya dyeorg msak x salmon ap semua, dyeorg ckap x..So bnda tu xelok utk ibu² preggy..Better xyah makan dlu..Even I pon teringin sgt nak mkan..Tgu lepas pantang nanti je

Tak boleh mkn makanan yg mentah2. Even, telur separuh masak pun tak digalakkan. Sbb mkanan mentah ada bakteria yg boleh menbahayakan baby

5y ago

Betul. Mase mula2 I x tahu I mkn telor 3 suku masak.. Haha..

Smua mknan mentah2 aada active bacteria.. Takut menyerang otak baby atau lain2... Baik jgn mkn mentah while pregnant.. 😌

makanan mentah xelok utk baby .. telur pun kena fully cook . sayur dsbgnya 😊 takot baby dpt penyakit .

tgh alami gk nie..... ngidam nk sushiii... 🍣🍙sdp nyeee lau dpt😫😫😫

Makan yg masak je ye mummy hehe..yg mentah jgn..

Sushi boleh makan tapi yg fully cooked

Elakkan sis. Amik yg dah masak je ☺

Tak boleh mkn sushi mentah mommy.