Makan sushi

Boleh x kita makan sushi bila kita pregnant? Teringin tapi mentah... pendapat please. Tqqq

7 Balas

Tak boleh, makanan mentah memang x boleh diambil oleh ibu mengandung, boleh terkena jangkitan Salmonella.. kalau mommy teringin, buat sendiri, boleh rebus dan adjust rasa..

Sy hr tu 7 bulan my bff bawa p mkn d sushi King .. Sy x tau pula x blh mkn raw food tp sdh trtelan apa blh bt la nasib jg x apa2 jadi..

sy tiap2 mggu mkn sushi my fav 😂 tp sblm nk bli tu tny 0rg y buat tu dulu mna y 0rg preggy bole mkn , nnt dia suggest kn la 😬😬

Ada sushi yang fully cook. Selalunya yang mentah tu kalau ada salmon, kena elak makan yang mentah je.

just try sikit la..kn sis mngidam.org tua bilng tda bgus kempunan nnt..

Boleh mkn, tp pilih yg fully cooked je

Apa yg sy tahu , doktor tak galakkan memakan makanan yg mentah n separuh masak . Contoh raw fish , telur separuh masak , ayam yg tak masak dgn sempurna . Semua tu perlu dielakkan takut terkena jangkitan kuman 😅