TUNGGU HARI

Orang kata contraction tu sakit gila... Betul ke mommies??? Rasa macam mana tu

59 Balas

Hahaha..lain or lain sakit nya..ada yg teruk..ada yg x..semua akk dh kaji..siap tanya kwn2 yg br lepas bersalin..ada yg mudah tu..ermm sampai nk keluar terus bayi tu x smpt doc nk sambut..ada yg susah n sakit melampau tu lebih dr 24jm dok laborroom..mcm akk dh 6 0rg ank ..sakit x leh bw bincang..tiap kali nk bersalin br teringat..ya Allah..lupe dh sakit camni..adoii lah..sakitnya..time tu rasa serik..keluar je baby ermmm semua dh lupe..mcm mimpi ngeri jer time bersalin tu..nk putus nyawa time sakit tu..dh lah x rasa langsung nk meneran..ermm..doc bgth klu sakit..teran jer mcm nk berak tu...sebelum tu mcm2 surah dh baca utk permudahkan bersalin..tp still sakit teruk..bezanya akk mampu bersalin normal semua sekali..alhamdulillah...dl x thu pasal senaman ni..kali ni nk cuba senaman2 utk kuatkan pinggul n permudahkan proses berslin..cuba google bg mudahkan bersalin..amalkan selalu sampai bersalin..

sy xpernah lg rasa contraction ,skg ni tgah menunggu hari je nak bersalin.. sebelum ni sy pernah kena ectopic masa kandungan cecah 8 week n rasa sakit mcm senggugut tp sakit dia mcm xbole bgun(smpaikan sy merangkak ke depan pintu ruang tamu utk buka pintu sbb husb balik umah time tu) ya Allah sakit dia mmg dr jam9 pg smpai ke 12 tgahri xhilang2 smpi ambulans smpai umah sbb suami xlarat nak angkat sy masuk dlm kereta n smpai hosp still sakit lg n then ptg tu transfer pula g hosp klang utk emergency czer sbb ectopic..senang cerita satu hari menahan sakit tu mmg xdpt dilupakan lah.. maybe mcm tu kot sakit contraction tp sy pun xtau juga . doakan sy ye mummy2 sbb 8hb ni kena serah diri utk induce

4y ago

Semoga dipermudahkan segala Aamin....

Selama 23tahun hidup, contraction paling sakit penah sy rasa 😂 Saya start sakit teruk masa 3cm. 4cm masuk lr, makin lama sakit mcm nak mati hahaha sy turun 3 tanda contraction, ketuban, darah. Sampai satu tahap sakit paling tggi, sy tekan button merah terus semua nurse masuk bilik. Dah rasa nak teran sgt. Darah pn dh limpah2 keluar smpai la habis beranak sy tumpah darah. 3pg sakit manja2 subuh pecah ketuban, 11.32pg bersalin. Peneman masa bersalin tu penting bg sy. Sy tkde sape teman masa beranak rasa tak kuat sgt. Hampir2 give up tp nurse bg semangat alhamdulillah kluar juga baby sy.

Bg sy contraction mmg skit tp ble dh kuar bby xsakit lngsung. Sy induced..ble skit contraction dtg rse cm nk mati je. Mngiring salah,trlentang salah..semuanya serba xkena. Doc n misi ckp pn rse nk mrah je..😄. Ble msuk labour room n dh nk kuar bby,lg skit..tgn sy smpai kuar urat2 cm tgn org lelaki plak. Pnye dsyat skit contraction tu smpai cmtu skali jdnye tp alhmdulillah,Allah prmudahkn urusan brsalin sy. Msuk ubt kul 7.10 pg..kul 3.30 msuk labour room,kul 3.37 bby dh slmt keluar dh. Br prtma kli brsalin stelah hmpir 4 tahun mnunggu☺️

Sye x tahu nk cakap. Sakit yg x berhenti. X sempat tarik nafas die dtg balik sakit. Tapi sye mgiring sambil peluk bantal kuat kuat and control pernafasan sambil mengucap banyak banyak kali. Tu je mampu buat time tu. Nak nangis pon x sempat sbb dok tahan sakit. Tapi sye bersyukur dipermudahkan. 2 jam rasa sakit yg non stop tahu tahu dh buka 8cm. Mindset sye dh pikir lama la ni nk tahan sakit. Mcm myesal pulak time tu mgandung 😅. Tapi bile baby keluar je. Hilang semua sakit tu. Rasa lega yang amat

Sy 4cm dh merintih... Skit xbole bwa bincng..dr pnglmn sy... Bby no 1 just pchkn ketumban n trus brnk kira msh ok... Bby no 2 ada ssh sikit... Sbb jrk 4thn...mcm brnk no 1...tp yg no 2 sy ni pchkn aik ketmbn pn msh 5cm...tpksa brnk guna ubt... Brnk pkai ubt mmg skit. Dh snpai 6 7cm tu mmg dh xdpt thn... Mnangis xhenti2 brdoa xhnti2 juga.. Last2 doc srh push... 3 kli push trus kluar bby... Yg ni prgnnt no 3...jrak antra ank no 2 n 3 staun... Smoga pmprosesan klahiran no 3 sy nnti sng..

sy induce . lagi skit dpd yg normal contraction . kawal pernafasan n zikir insha'Allah akn kurang sakit . sy siap tertido pdhl contraction kuat . sbb bila pandai kawal pernafasan, kita pun jd ngntok😂 last² tido . tp bila ttbe terlalu kuatn baby betul² da ke bawah . akn terjaga sbb sakit sgt . nk terberak tp tak berak² .😂 sbb ni no 2 . sy boleh dah kawal . yg pertama mcm ulat gak tak reti apa² . dua² induce

4y ago

haaa tarik nafas dlm² slow² smpai contract memuncak n bila rasa dia nk slow down tu hembus jugak slow²

X pasti kalau sakit bersalin induce & normal tu beza byk mana..tp sy bersalin induce 44 jam kt labour room mmg sampai terdetik rasa nak terus pengsan je biar doctor urus semua🤣🤣🤣 Lepas baby keluar je eh xde pun sakit tu. Rasa penat je la..hihi. Dah rezeki sy nak rasa bersalin mcm tu la tu. Semoga baby next dpt rezeki bersalin mudah & semoga dipermudahkan urusan bersalin ye sis. ❤️❤️

1cm x rasa apa. 2cm sampai 5cm rasa macam senggugut, sakit sakit pinggang.. 5cm - 6cm rilex lagi, boleh lagi baring baring rehat sebentar lelapkan mata.. 7cm istighfar, 8cm-10cm doctor tolong sayaaaaa.. Itu my labour experience. Banyakkan berselawat & semasa ingin meneran baca doa, InsyaAllah dipermudahkan urusan.

Bykkan exercise spt bjln & squat. Blh bantu masa nak bteran. Sakit tu mmg lah sakit. Sbb tu mau prepare dr awal b4 pregnant exercise,continue masa pregnancy spy masa in labor cukup stamina nak bteran. Semoga sis dipermudahkan urusan. Senaman pernafasan dalam sgt mbantu. Sbb kalau nafas pendek2 ni nanti teran separuh baby masuk blt.