Contraction

Sakit contraction tu seperti apa ya??? Nurse cakap sakit macam senggugut dan lagi teruk, sakit kat bahagian perut macam mengeras sampai ke pinggang... Tengok utube doktor tu cakap 5cm atas pusat bila rasa dengan hujung jari rasa mengeras sangat2 mcm tulang belakang tangan tu... Sy ada rasa... Tapi maybe yg palsu punya...sebab tak kerap..just sesekali rasa tapi tu pun tak sure adakah tu contraction palsu atau betul..sbb kalau palsu, doktor cakap akan alami bila nak masuk awal 3rd trimester...tapi sekarang sy ada waktu2 rasa...sy pun dah cukup 37weeks. Boleh cakap tunggu hari la.. Due date lagi 2weeks lebih

17 Balas

Kalau awak asik pergi toilet dalam setiap 10min macam tu nak berak tapi tak berak2 awak cepat2 pergi hospital..tu contraction..anak aku dah 6bulan tapi masih fresh ingat lagi sakit contraction tu...itu baru level 1..nak beranak nanti baru rasa yang real2..🤣🤣🤣 tak nak cerita panjang sbb saya takut awak takut pula...hahah

5y ago

Noted sis..thanks share experience

Sy pun tak tau rasa contraction mcm mana. Org kata mcm senggugut. Tp sy tak senggugut bila period. Contraction palsu, brixton hicks tu pun sy tak rasa. Betul2 rasa contraction bila sy da warded. Jalan da bukak 2 cm. That time baru tau rasa dia mcm mana. Sakit sungguh. Bg sy sakit meneran, jahit tak sesakit contraction. Serammmmm bila ingat hahaa.

5y ago

Seram lak dgr..harap kuat la sy nak hadapi demi baby

Mula2 rasa period cramp.. Bila sakit akan berlanjutan 1-2min.. Selang 15-20min sakit dtg lg.. Makin besar bukaan cm makin sakit.. Sakit mcm ada org pijak pinggang nk patah.. Bila tiba msa da full dilate.. Rasa sakit yg paling kuat+rasa nk berak.. Tu experience sy

5y ago

Yeke...thanks sis..at least sy tahu..😄

Sy pn tertanya-tanya jgk nie sakit contraction mcm mane..asyik dk sakit celah kankang je..rasa berat bhagian bwah perut..hari ni ckup 39week dah...lg seminggu nk due...tp masih aktif ke hulu ke hilir lg...

5y ago

Takpe..aktif mudah bersalin kan...sy masih lagi kerja , almost 38weeks dah ni

Yeke. Saya sekarang pun tgh sakit pinggang. Memula okay je tiba tiba sakit kat punggung plak. Tatau ni contraction ke braxton hicks je. 🤣 Tgh layan je ni.

5y ago

Hehe. Tu la. Alhamdulillah saya dah selamat bersalin. Tu salah satu juga contraction. Pergi hospital rupanya bukaan dah 3 cm 😍

Mula2 mcm sakit senguggut.. Makin lama mcm rasa nak berak. Kalau rasa mcm nak berak and meneran tu maksud dia baby dah ready nak keluar.

5y ago

Yeke...sy skrg kdg2 rasa la senggugut tu...mcm seram sejuk je..tp xkerap

Rasa MCM nak buang air besar.. tapi rasa sakit tu makin kuat dan makin kerap.. mula2 15minit sekali dia kan datang.. makin lama makin kerap..

5y ago

Thanks sis

Tk blh gmbrkn sis... hnya kite ngn Allah je tau sakit tu klau diingatkn blk... seramm....

5y ago

Ye sis..sy cuma risau nak tahu yg sy dah sampai masa nak bersalin tu je...sebab sy kerja...dpt cuti pon seminggu sebelum due date...tu nak tahu tanda bersalin..sakit mcm mana..supaya sy boleh prepare pergi hospital awal

huhuhu.. takutnya.. sy pun 1st pregnancy. tp baru 24w. semoga dipermudahkan urusan sis..

5y ago

hehe.. risaukan.. semoga kita senang bersalin nanti.. Ameen~

Sy first time jgk..skg 28weks... Mcm2 boleh jdikn..kne siap sedia la...

5y ago

😁