TUNGGU HARI

Orang kata contraction tu sakit gila... Betul ke mommies??? Rasa macam mana tu

59 Balas

Sakit yg tidak dapat di gambarkan dgn kata2. Serious. Tapi, kalau ada belajar cara bernafas ketika contraction tu dtg, mudahan dpt kurangkan rsa sakit. Masa ni mmg mind game. Main dgn minda mcmana nak alihkan rasa sakit tu. Cth, cuba bayangkan tgh bercuti/atau fikir benda2 yg happy....jgn focus pd rsa sakit tu. Huhu...

Sakit mcm sakit perut yg memulas2 + segugut + perut mengeras, sakit yg sedikit2 sampailah berterusan. Sehingga masa tu rasa nak gengam semua yg ada kat sekeliling sekuat hati. Masa sakit la tenaga ibu yg nak keluarkan anak ni lain mcm pergi. Tapi tgk org gak ada yg tak tahan sampai menangis. Apa pun mental kena kuat...

First baby lahir 24/12. sakit antara seluk, gunting, jahit n ape lg.. Contraction paling2 sakit bg sy.. Ble dtg sakit tu.. Ya Allah.. Rasa nak mati. Smpai menangis2..seharian sakit tp bukaan lmbt. 7pg 23/12 ketuban pecah. Menahan sakitnya. Esknye 24/12 bru la bersalin.. Tp syukur bila da keluar. Hilang suma sakit.

Kalau sy boleh describe kan sakit contraction tu mcm sakit senggugut + sakit pinggang + sembelit 😅 Time tu nk brnafas ikut mulut ke hidung ke mcm xckup nafas. Apa pn sis amalkn doa Nabi Yunus dan usap kat perut ckp 'baby tlg mudahkn urusan mummy ya'😊 semua org xsama rsa sakit contraction tu..

Bila bukaan mula 7cm keatas sakit dia bagaikan pinggang patah.Mintak ubat tahan sakit pun memang tak jalan tapi bila baby dah keluar sakit tu semua hilang😆 Tu sebab kalo boleh pikirkan anak je kasi cepat keluar time nak beranak tu.Koyak tak koyak belakang cerita dulu. Amalkn doa Nabi Yunus.

Saya sampai hosp je dah 3 cm. Dari pukul 3 sampai pukul 12 malam. Berjalan dalam emergency wad supaya tak sakit sambil baca doa. Tapi once air ketuban pecah. Level sakit time baring tu mmg tak boleh bawa bincang. Tapi pengorbanan untuk seketul anak. Haha. Dapat anak. Lega rasaanya

Normal contraction. Start sakit masa bukak 5cm keatas. 1-3cm sakit perut mcm nk terberak je. 4cm steady lg.. Masuk 5 cm, buat ape pun x kena. Masa tu fikir cepat lah lahir. 1 je.. Simpan tenaga untuk teran. Sorry x dpt nk cakap sakit mcm mana tp mmg sakit

skit mcm sgugut je.. cume bze dia lagi skit... mmg kita xbolh dgar bising sikit tgah skit tu.. mmg nk telan spe aje ade buat bisng... tp dh keluar bby fuhhhhhh lege mcm kita lege buangbair beso... don't worry mamy u can't Do it

Tak skt pon😭😭😭😭😭😅😅😅😅*just kidding*✌skt sgt2 rasa nk mati..rasa nyawa tu nk trcabut je..tp relax jer ya jgn fikir yg bkn2..byk istigfar igt Allah..to klau dh kluar kpla baby..y Allah rasa skt hilng smua

Sakit mcm senggugut tp lg sakit hehe.. Saya pusing kiri kanan pun sakit lagi.. Allahu.. Dgn prut menegras tercongek gitu.. Walaupun kene ceaser tp tahan kontraktion 5 jam kat hospital.. Mcm nak meletop hehe