First Pregnant

Saya Dah 8Weeks Memang Takda Selera Makan Langsungg , Macam Mana Ya Nak Buat Bagi Ada Selera Makan Balik? Rasa Sedih je selera makan takde tapi duk lapar jaa ?

45 Balas

biasa tu mommy.. trimister pertama kebanyakkn mmg mcm tu..sabar dah tabah yep...mcm sy Ritu pn mcm tu..Nasi pn 2 suap je bleh masuk..tu pn paksa diri utk telan.. pas telan dia pn loya jgn ckp la...sy byk minum air masak..sunquick tanpa gula n byk mkn buah..klu awal mengandung suami byk bli buah sb saya x lalu mkn Nasi..sbln bleh Kira brp Kali mkn Nasi..berat badan Masa trimister pertama mmg x Naik..statik jek.. tapi masuk je trimister kedua dia punya selera mkn Len mcm..sbln nek 2 kilo...ayoyoyo..now dah 19 week++.. lpas 2 jam mkn kompom lapar😂😂😂

5y ago

bertabahlah menghitung trimester pertama.. in syaa Allah sementara je tu😂😂😂

Huhu same lah sis .. makan sikit pun boleh lah asalkan ade jugak makan utk tenaga . Sy tak lalu dgn nasi tgok nasi je mcm nk muntah .. mkn lauk2 je laa smpai rase da nak muntah tu stop .. huhuhu asalkan ade isi sikit .. dlm perut pn nak mkn jgak .. pastikan folic acid gn susu tak skip laa sbb awal2 fasa sgt penting utk perkembangan baby .. try google kesan tidak mengambil folic acid ketika hamil .. ok sis

Utk 1st trimester..saya memg x lalu nasi.. Makanan berminyak pun x ambil.. Saya lebihkan buah2an.. Cari buah yg byk serat..cth pisang🍌 Jadi utk gantikan karbohidrat..saya standby biskut Jacob.. bawa la kemana saja.. Utk elak miss makan .. N susu low fat.. Utk elak rasa muntah/loya.. minum la air kelapa muda yg fresh .. Elok ..ada potassium n boleh kawal gula ..

2y ago

Dah boleh ke minum air kelapa muda? Nk kepastian

Sama la . Kita makan sikit ja tp kerap . And paling sukar masa awal kehamilan , bila hidu suami memasak ja , rasa mual . Tak tahan sgt . Morning sickness lg kuat sgt . Syukur skg dh masuk week12 , nafsu makan meningkat , tp kena berjaga juga 😊😊

Makan buah buahan . saya makan kurma , epal . dr 4weeks sampai 15weeks . jgn lupa minum susu .. after 15 weeks bru selera makan tu dtg . masa mula² mmg mkn buah aje memanjang skrg dh 8bulan lebih buah pun rasa nk muntah dah tgk 😂

Mula2 memang macam tu. Bila nak masuk trimester ke 2 ya Allah selera ku nda boleh cakap semua sy sumbat janji perut happy. Now trimster ke3 ni makin kurang2 dah. Sebab nak dekat bersalin ni jangan kuat makan sgt.

same. i can feel the hunger but when the food comes, dont have the appetite to eat. 😭 are all kinds of fruits safe? i heard that pineapple is not good during first trimester.

5y ago

U can eat pineapple. Actly, it is good in early pregnancy. But need to take it moderately. Dont overdo. Research said that there is certain mineral in pineapple can cause the cervix to open. But it require more than 5 - 8 to take effect. U can try eating guava, pomegranate, oranges, watermelon or apple everyday.

Sama macam sy hari tu..terpaksa telan jgk nasi ngan ayam grg saje 3suap,kalau tak nnti kesian baby 😭 try mkn buah2,sis..sy mnta hubby belikn buah oren,sedap sikit tekak rasa

Kena gagahkan jugak lawan selera makan tuh sis..demi baby..mcm saya, kalau x dpt telan nasi saya makan buah2..kat rumah mmg dah siapkan pisang, apple utk alas perut..😊

Try buah buahan yg banyak kandungan air . Macam tembikai ..saya dulu pun macam tu . Takde selera makan sebab bila makan then muntah balik .. Tak makan pun muntah ..