sakit kaki

Normal ke bila pregnant ni akan terkena tarik mengkarung? Sakit gila rasanya. First time pagi tadi kena time nak geliat masa bangun tidur. Cramp teruk kaki belah kanan. Sampai sekarang masih boleh rasa sakit tu. Nasib boleh jalan.?

61 Balas

mmg sakit....anak first x truk sangt,anak kedua truk sampai x boleh jalan....husband kna angkt...bkn nak manja tp mmg serius xboleh jalan klu luruskn kaki akn tarik....nasib baik doctr yg kmi register satu hospitl dgn tmpat kerja.....sbln sblum bersalin dah dpt mc x bg kerja n drive sbb naik urt hijau....ni ank ke tiga dah 6 bln prgnant baru sekli kna....ckup ati2 fobia sakit tarik mengkarung ni...

Normal.... Sy hari² rasa.... Bila dah dekat due macam tu la... Kadang ngeliat jaa jadi... Sampai takut nak ngeliat... Tapi sy sellu jadi kat betis ja... Bila jadi jaa mula jerit² sakit,, husb tido pun terjaga.... Biar dia rasa jugakk,, hehehheee tapi kesian laa sebab nanti dia nak g kerja...

Sy bru kene 4 hri lepas...trkjut kene trus tepuk suami mtk tlg.dia pon trkejut kene tepuk dia tolaknya tgn kite pastu bru tersedar tnya nape..bru sebok tlg picitkn kaki.td pon jd lg.nk jln g surau boleh lak dia kene.berhenti jp tegangkn kaki.nk mengelupur maluu org tngok 😭😭😭

ada baca yg kalau selalu crampt kaki sebab kurang kalsium dalam bdn.. sy dulu hari2 kena.. pastu bila konsisten kan minum susu 2 kali sehari, and makan vitamin dah ok skrg alhamdulillah.. doktor suggest makan vitamin C & D.. sebab vit D akan bantu penyerapan vit C..

Mintak suami sapukan minyak panas kat betis & tapak kaki sebelum tidur. Lepas tu pakai stokin. Nanti letak bantal bawah kaki, bagi kaki tinggi dari dada untuk lancarkan peredaran darah. So far saya buat, okay. Kaki sejuk, tu senang cramp

Normal sis. Doc ada bgtau sy, klu kita kerap tarik mengkarung tu mknanya kita kurg kalsium. Sis amalkan minum susu yea. Mlm sebelum tido sapu minyak. Mcm sy dulu sy guna minyak herbaneka nona roguy tu. Alhamdulillah, sgt membantu 😇

Sy tiap2 hari mkn pil kalsium doc bagi, susu pun minum sblm tido tp same jugak mesti kene kalau lupa pakai stokin. Sekali tu pakai stokin pun kene jugak. Sekarang 21 week dah makin kerap jd kalau x hati2 time mengeliat..

Normal. Kalau sakit2 kaki ni lenguh2 sebab kurang kalsium. Saya makan pil kalsium dan minum susu 2-3 kali sehari. Alhamdulillah jarang kena. Minta tlg husband picit kaki tu bila rasa sakit insyaallah lega.

5y ago

Ni saya dpt daripada dr swasta.

nak tido pkai stokin, berkesan tuk saya..klau tgh mlm je mjerit kejut suami kaki cramp tarik2 ..skrg tiap2 mlm pkai stokin mmg tk da cramp kaki mcm selalu...suami pn kata dh boleh tido dgn aman hahaha

Mmg skit klu kena.. Tp beringat dh klu tdo x geliat dh takut jd pulak.. Dan rsa skli je msa preggy ank sulong dlu.. Lps tu kali ke dua kena masa awal2 preggy.. Lps pda tu mmg beringat nk geliat..