boleh ke bg bby makan ubat?

Nk tnya ad x momy2 kt sni prnh g cek kuning kt swasta..hari ni sy try pergi..dh cek semua bcaan kuning bby 10.3..doc suruh mkn ubt yg dia bg tu..sehari 2x mkn..12jm 12jm..hari khamis doc suruh dtg cek lg..sy risau lak nk bg mkn ubt sbb bby bru lg 12 hari

boleh ke bg bby makan ubat?
52 Balas

Jngan bagi sis. Xboleh, sedangkan baby berkahak pun doc x bagi apa2 ubat. Kalau saya dulu saya bagi baby susu kambing 1onz setiap dua jam. Time tu kat hospital kena warded sbb kuning dah 250. Sehari je dekat hospital, masa discharge kuning turun ke 217. Nasib lah nurse bagi saya tido & letak baby bawah lampu dalam bilik yg lpas bsalin czer sbb penuh dah lampu kat depan. Boleh saya sorok2 buat susu & susukan baby, lgipun ada water dispenser sedia. Bila dh smpai rumah saya campur bfkan baby dngan susu kmbing. Xsampai 2minggu dah turun 89 & takpayah ulang alik gi cek dah

mak kena makan atau bagi terus ke baby? setahu sy x boleh bagi baby bawah 6 bulan apa2 makanan, ubat, air masak. bagi susu je. anak sy pun haritu polonged jaundice. sampai sebulan. elakkan makan lada hitam dan kerapkan susukan dia je. kejut setiap 2 jam. kalau tak bangun masa kejut, buka baju pampers semua. nanti dia jaga. ada org kata bagi susu kambing. tp doc bagitau jangan bagi susu kambing. bagi susu biasa je. sbb susu kambing tinggi protein. perut baby x matang lagi nak proses tu semua.

...rs xplu bg kot sis...sbb bby sgt lg tu. ..sy bby kn kunin smpai drop brt dia...jd 3.5kg.. bcaan sbc 240 blik bf je tiap setgh jam skli next dy pg chck trn 200 continue bf je n xamal mn2,petua next dy trn lg tp sdikit blrutan ke hri 14 ms tu dh 110 je..doc suggest ambil drh tuk prolong jaundice..tp sy minta nk ambil yg kaki dulu n alhmdllh bcaan trn 60..n 5/1 timbng brt dr 3.5 kg jd 3.8kg..n kmarin timbg tuk sebulan dr 3.8kg jd 5kg. hihi...

3y ago

bby saya smpai 1 bulan lebih .. smpai saya hbais pntang pun dia still kunig .. wat test darah .. xd apa pun ....

Puan blh dapatkan second opinion dari klinik lain. InsyaAllah lebih yakin kalau refer doktor betul. Sbb kita pun taktau ubat apa tu dan condition anak puan. Saya faham situasi Puan. Sbb masa anak bawah 2 tahun pun saya tak bagi semua ubat yg doktor bagi. Saya cari second opinion dari klinik lain bila tak pasti/ragu-ragu

Pelik juga yer dia bagi ubat. Sy ank kuning tinggi jugak. Xpernah sekali pon kk bagi ubat. Doctor hanya suruh keep breastfeeding baby je. Bg dia berak&kencing. Sy hanya minum susu kambing 3x sehari. Alhamdulillah kuning ank sy turun dgn cpt. Yelah cek kuning seminggu sekali kot

1y ago

susu kambing pasture. bukan serbuk.

Bagi je minum susu badan.. Susu bdn adalah yg terbaik.. Kuning bayi mmg akan ambil masa.. Bayi umo tu x leh sebarangan bagi ubat. Kang x pasal2 cari nahas sendiri... Plslah.. Doct kan dh ckp bagi susu ibu je.. So susu ibu sahaja.. Yg merepek2 mcm tu x pyh la ikut..

mcm baby sy...sy ikhtiar dgn bg mandi baby dgn air sirap...bnyi mcm lawak n mgarut..tpi alhamdullilah...serasi..lbih baik ikhtiar bg mandi2 ja sis...ishaAllah xbhaya mcm bg ank mkn bnda bkn2..perut baby bawah 6m xblh terima apa² bnda selain susu

sesetengah klinik swasta ada prescribed ubat untuk baby yg kena jaundice. tapi sbnrnye itu adlh ubt org dewasa yg diberi dlm dos yg remdah. tapi ubt ni sgt bahaya. boleh sbb kn kematian. ubat ni akn sebabkn bayi cirit birit. untuk paksa najis keluar.

4y ago

Btul

Ada doc tu tanya kenapa kena makan ubat?anak ada sakit lain selain jaundice ke?biasanya jaundice ni akan hilang dlm masa 7 hari..tp kalau dah 14 hari bacaan masih belum normal,sample urin n darah akan diambil utk check lebih lanjut

kalau bacaan kuning masih takat 10 tu tak patut rasa nya mkn ubat pulak .kalau dekat klinik kerajaan masih ok lagi tu . kalau tak pun suruh admit letak lampu biru tu .belum pernah dgr dktr ada suruh mkn ubat pulak .lagi2 pil 🤦