boleh ke bg bby makan ubat?

Nk tnya ad x momy2 kt sni prnh g cek kuning kt swasta..hari ni sy try pergi..dh cek semua bcaan kuning bby 10.3..doc suruh mkn ubt yg dia bg tu..sehari 2x mkn..12jm 12jm..hari khamis doc suruh dtg cek lg..sy risau lak nk bg mkn ubt sbb bby bru lg 12 hari

boleh ke bg bby makan ubat?
52 Balas

Tak ada ubat sis . Kerapkan menyusui. Cuba rujuk hospital besar sis . Masih baby bawah umur 6 bln kebawah tiada ubat . Doktor bgi rujukan. Tak kira batuk dan selesema. Demam sahaja ada ubat bawah umur 6 bln

Hati ibu mana tak risaukan bila ank kena kuning. Tp kuning ni, ubatnya menyusu kerap je. Keep bf sis, insyAllah akan hilang. Btw, anak sy pom kuning, prolonged jaundice. Dlm 20hari cmtu baru hilang kuning.

4y ago

Itu la sis...in shaa allah..td cek kuning bby naik balik skit..10.6

Hari tu masa anak sy batuk selsema pun doc swasta bg ubat batuk... Sy pun terbagi kt anak sbb doc ckp bleh... Pas tu baru tau x bleh bg baby ubat batuk kurang dr 2 tahun... Terus x bg lg dh

Mandikan baby dgn air cap badak campur bedak sejuk...in shaa allah.. ikhtiar je..klau mnjadi alhamdulillah... sy pernah buat kat anak sedare..alhamdulillah hilang kuningnya.

Jangan bagi. My baby pun hari tu prolong jaundice. Kerap susukan dalam masa sama ibu ikhtiar minum susu kambing. Baby bawah 1 tahun tak boleh bagi ubat apa2 walaupun demam.

4y ago

Bby sy 2 month dmm ok je doktor bg paracetamol..

Jgn bg sis.. bby 6bulan ke bwh cuma bole mnom susu ibu / susu formula.. sya pnah bca, ibu bole try mkn buah anggur & kurma mnatau kuning bby bole hilang nt

sy firstime dgr bby yg..baru brpa minggu mkn ubat..sort..agaknya doc .farmasi tu..sis kerapkan ja minum susu .ank sis..mudah2an kuning ank sis turun

Swasta??? Kt kwsan sy ada klinik cmni.. Sruh mkn ubt cmni utk trun kuning, last2 bdk tu ada komplikasi lain.. Nk tau bila, tgu dia setahun dua..

Jgn doc kecam doc...ntah2 TT ni saje nk buat gempak...klu stakat kuning,x mgkin doc sruh bg ubat..melain kn ade penyakit serius yg lain...

4y ago

Sy terima mcm tu..sbb tu sy post kt apps ni tnya klu spe ada mgalami situasi mcm ni..sy xbg pun ank sy mkn ubt tu

aikk setahu saya baby bawh 6 bln mmg x blh bg mkn ubat. Puan pg clinic KK ke? ada tanya doctor tak kenapa kena bg baby mkn ubat nie