first pregnant

Nk tanye sape yg ade kencing manis semasa mengandung,apa yg bgus untuk turunkan gula tu ye? sy baru 6 weeks ..

26 Balas

Sy sekrg 17weeks ada kencing manis nurse bilng gula suda becmpur dengn darah.. Nurse sarankan kurngkan mkan nasii (sukat) kurngkan mkan yg jenis beminyak mcam conth.. Mee goreng, ayam goreng, apa jak jenisnya begoreng n kfc.. Kta dsruh mkan yg be supp2 tnpa minyak.. Sayur rebus kaa.. Or maknn sefood.. N mkan buah2an laa mcam epal kaa.. Jambu batu.. Belimbing.. Tau buah cikuii kaa.. Tuu lgii bgus... Tuk baby sis kta kena jaga mkna jugk.. Ksihan klau ada apapa natii sma baby.. Kta jugk sush.. Mna yg baik sis follow.. Kta sma2 kena sis hihi.. Lastt chekup msa 13weeks.. Gula 7.0 ..not sure pulk klau aekrng.. Nurse ada sruh p klinik lgii mnum gula pagii dan petng 2kalii.. Then durng bgii ubat tuk kta laa natii tuk kencng manis..

Saya. Sy amalkn minum byk air putih, xmnum manis (klau teringin sgt mnum sikit je) , nasi mkn sekali sehari (1 @ 2 senduk waktu lunch), mkn byk sayur n protein. Dinner mkn lauk n sayur tnpa nasi atau roti wholemeal. Pagi roti wholemeal dan susu hl low fat segelas. Erus terang kdg2 xkuat nk ikut diet ni, ada hari cheat day sehari seminggu, lpas tu taubat jga mkn semula kalau dh rasa terlebih mkn n mnum gula. Yg pntg msa check bsp tu sis jaga btl2. InsyaAllah gula terkawal. Jgn stress sgt okay.

saya mengandung je ada GDM. lepas bersalin takde dah. utk kurangkan bacaan gula sy mkn bendi. celur atau goreng pun boleh. yg penting lendir tu berkhasiat.mkn dgn nasi.hehe air barli tanpa gula minum at least satu cawan sehari. jus epal hijau blend sendiri tanpa gula. bnda manis kurangkan.

kkadang pmbawakan jer..sy anak no2 ada lpas tu xde skrg preggy no5 ada blik..cuma kena sukat nasi byk mkn sayur buah pon kna tgk jgak..rajin ckit bsenam..kurang kan mkn yg manis..tu jer..msti ada g jmpa pakar pmakanan kan..ikut jer ape yg dia suruh..elak kan mkn bnda berat mlm2..

Mak saya ada kencing manis. Dia kata minum air rebusan daun pandan. Tp kalau tengah mengandung tak berani kalau nak try, takut kan apa apa jadi 😅. Atau makan epal hijau tak pun makan belimbing besi. Orang kata pun boleh kurangkan tekanan kencing manis 😊

saya pun sangkut masa minum air gula.. lepas dari tu mkn kerap tp kurangkan kuantiti, nasi sesenduk je, minum byk air kosong elakkn air dan makanan manis. dinner sebaiknya sebelum 7mlm terutamanya kalau esoknya tu nk buat BSP

Bolei cek wall sy..sy ad share cara sy mkn wktu gdm dlu..hrap mmbntu. Yg penting jgn stress.. ad hikmahnya. Cth sy, drpd xsuka sayur. Trus pksa mkn smpai skrg suka syur. Klau dlu asingkan letak pinggan suami. 😂

Kawal je permakanan sis, sy kencing manis jgk, tp alhamdulillah okey jea kencing mns sy.. Ade kencing mns kena serah diri 38week jika ade mslh, tp sy x..Doctor suh ikot tarikh due sbb kencing mns sy xde mslh apa2,..

Sis kalau kandungan dah kuat,boleh amalkan exercise,berjalan 15 minit tiap pun ok dah. Coz gula keluar melalui peluh itu yg paling bagus sebenarnya. Sambil tu jaga makan, kurangkan pengambilan gula. ☺

Sy Gdm on diet.. Mnum air msk byk2.. Dgn mkn epal hijau je sis.. Alhamdulillah ok.. Ikutla nk mkn byk mana epal hijau tu blh je.. Sy smgu ad mkn 3x smgu..pg smsa perut kosong or nk tdo mlm..tu je..