sunat

Nak tumpang tanya.disebabkan org islam bersunat so saya nak tanya pendapat. Saya bukan islam and partner saya juga bukan islam tapi disebabkan dia org filipin culture dia mmg wajib bersunat untuk semua lelaki. Anak kami sekarang 5bulan and partner saya nak sunatkan anak saya bila dia 6tahun. Tapi saya nak tunggu sampai anak saya besar sikit untuk buat keputusan sendiri. So nak tanya ni... umur berapa yang sesuai untuk disunatkan and dimana nak pergi sunatkan anak saya?and macam mana nak jaga? Thank u in advance for all info.

18 Balas

Sy sama seperti org lain, sarankan sunat anak pada umur bawah 12 tahun, sebab 1) masa kanak-kanak luka cepat sembuh 2) masa kanak-kanak anak tak segan nk tunjuk kat doktor 3) sunat ni bukan untuk muslim je, semua org boleh, demi kesihatan n kebersihan diri 4) masa kanak-kanak cuti sekolah adalah waktu terbaik utk bersunat, pergi je kat klinik yg ada buat sunat, mesti ada anak2 lain yg nk sunat jugak, atleast, anak tak rasa takut sbb ada kawan sebaya walaupun berlainan agama ✌️

klu kami islam ada masa bayi lagi disunatkan sebab lebih senang jaga luka kecil ja cepat sembuh sebab minum susu ibu saja ada juga 5 6tahun baru disunatkan, depends pada mak ayah kdg tu nk buat bila tapi tade la sampai dh terlalu besar sangat nk suruh buat keputusan sendiri kan, kdg masuk darjah satu ke dua ke skrg senang pergi klinik saja utk sunat boleh, ada yang masih nk ikut zaman dulu sunat ramai ramai di kampung

Biasa umur 12 tahun kebawah ... tapi better buat masa kecik kurang rasa sakit nya , luka senang sembuh , senang jaga, dan kurang sedikit rasa takut dia atau malu .. sunat ni ada banyak kebaikan dia untuk diri , utk kebersihan diri juga ... jangan tunggu besar , nnti sakitt ooo ,nak tunjuk kemaluan pun malu dah .. Klinik2 melayu banyak sedia kan tempat bersunat , skg pakai bius dah tak rasa ap ...

Sunat awal xde masalah,my husband's uncle ank2 boy dia semua sunat masa newborn. Klu sunat masa bby cepat baik. Lgpun bby belum makan apa2 & yg belum meniarap x susah jaga. Nak tunggu besar sikit pun boleh. Umur 6,7,8 or 9 tahun pun xde masalah. Asalkn ank ok,boleh beri kerjasama ok je. Skrg sunat pun dh mudah,tempoh penyembuhan pun sekejap je. Tak susah mcm dulu dh. Penjagaan pun x rumit.

My husband ex cristian. Dia sunat bila umur 13 years old. Tapi kami dlm islam biasanya sunat sebelum budak lelaki capai umur nafsu shahwat. Kami panggil baligh. Anggaran umur sebelum sampai 15 tahun. Kebiasaanya akan sunat dlm umur 10-12 tahun. N u boleh pergi klinik mana2 utk sunat. Ramai adakan servise tu

Baby boy sunat lgi awal lgi bagus senang urus. Lagi mudah kalau masih breastfeeding sbb tak payah pantang mkn, baby pon tak reti pusing2 badan lgi so mudah sembuh. Btw sy ada sorg anak laki dan sorg anak perempuan 😊

cara jaga lebih kurang mcm kita berpantang . akn cpt sembuh . tk blh lasak . better masa kecil sunat . sbb bila besar bird mudah mngeras . akn sakit . sbb suami sy sunat umur 14 . die kata sakit waktu pg² . huhu

Sy br lepas sunatkan anak lelaki sy.. Umur 2bln+.. Ok je.. Xpayah pantang apa2 sbb baby fully minum susu.. Dlm 3 hari jahitan dh tanggal.. Hr pertama je dia nangis.. Esok2 nya tu dh blh gelak2

Sebaiknya umur bawah 12 thn.anak kawan saya pun mcm tunjuga...non Muslim, tp mak dia galakkan utksunat...umur 11 tahun dia ikut org2 kampung bersunat. Ok jer. 😊

slalu nye kalau nk disunatkn seeloknya umur 11 atau 12 thun..kalau makin besar nnti makin sakit...adik bongsu sye umur 11 thun dah sunat..mcm kene gigit semut katanya..

4y ago

mcm adik laki sye disunatkn di klinik swasta...cas anggaran 100 keatas mcm tu.. guna laser