breastfeeding

Nak tnye..adakah payudara mengeluarkan susu slps melahirkan bayi? perlu kah kiter prepare susu stage 1 sblom melahirkan bby? maklumlah first bby.. due 31/8 ni..#firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

10 Balas

Dalam badan kita akan senantiasa ada susu ☺️ just a matter of time, our body dah start process susu even before melahirkan ♥️ There’s no such thing as takde susu unless telah disahkan doctor which is uncommon ya ☺️ Susu adalah yang terbaik bagi baby, especially the first drop (collestrum, usually in yellow color), try your very best first, jumpa lactation counsellor Dekat hospital pun nanti request nurse to guide you, if nak tanya lc, or doctor on breastfeeding sangat digalakkan ☺️ Standby tak salah, tapi try to give your baby breastmilk dulu ☺️ even if plan to mix etc pun, try your very best to breastfeed, read and learn the right way And even nak mix or bagi fm pun ada cara dia, jangan terus bagi dalam botol susu ya 😉

tak perlu beli lagi klau tak kita akn letak harapan dkat FM 100% . biar kita letak harapan dkt susu ibu dulu. dh bersalin dkt hospital klau ibu blum kluar susu, hospital yg akn bg susu dulu . hospital breastfeeding friendly jd klau depa nmpk kita bwak mai susu siap2,tkut sis je tak tahan klau dpat nurse mulut petir 😂😂😂 jgn risau klau first day susu tak kluar,bg je baby isap wlaupun'kosong' sbab kita nk create demand, susu memang dah ada cuma demand tak sampai lg dkt kilang 🤭 . nk bg FM kena guna cup or syringe supaya baby tak nipple confuse.. masih ada masa utk study bab breastfeeding, ajak husband skali cari info bab ni .. boleh join group dkt fb happy breastfeeding Malaysia..

mind set tu yg penting ditambah dgn niat.. klu dah berniat nk bg susu bdn jer xyah bg fm, size perut newborn sbsr buah ceri jer, hr prtma die lahir susu colostrum yg keluar mmg ckup untuk bby menyusu.. lg kerap kte bg die menyusu lg byk yg akan keluar nnt.. insyaa Allah.. think positive okey, yg penting jgn stress.. bykkn mnum air mineral/air msk..

Pengalaman saya anak sulung hari ke-4 baru bengkak susu. Kena bg bayi hisap payudara sebelum bg susu formula walaupun xde susu supaya payudara terangsang utk mengeluarkan susu. Cth 3 minit sebelah kanan kemudian 3 minit sebelah kiri. Then baru bg susu formula. Elok beli siap2 susu formula in case payudara belum mengeluarkan susu. Kesian, nanti baby lapar. Nurse boleh bantu sis nanti.

biasanya masa mengandung payudara akan membengkak. doktor cadangkan saya tuam dan buat urutan untuk merangsang pengeluaran susu. alhamdulillah lepas bersalin susu akan keluar sendiri. jangan stress semasa kali pertama menyusukan anak. nanti susu tak keluar. lepas bersalin saya minum air rebusan kurma untuk perbanyakkan pengeluaran susu.

ade org dah keluar,ade org kena rangsangan baru keluar..kalau sy lepas bersalin tu try marmet dulu,pum mmg xkeluar la sbb colostrum tu pekat n xsemestinya warna putih.. bg sy susu formula boleh je topup,asalkan baby kenyang tp jgn biasakan..mesti usaha jugak utk susu badan keluar..

2y ago

tq mama.. i try my best

mak saya dia ajar kalau baru bersalin duduk dalam wad tu tuam dengan air suam kat payudara pastu urut2 tengok cara urutan nak rangsangkan susu kat utube .. inshaallah susu keluar pastu lepas bersalin tu banyakkan makan benda yang berkuah ye dan minum air masak yang secukupnya ..

beli je utk persediaan , beli pek kecik je dlu sbb susu fm nii perlu try n error ikut kesesuaian bayi.. mindset kena positif, always set dekat mind kta yg niat nak bf baby.. in shaa allah , susu badan akn mencukupi keperluan bayi nnt..

inilah sbb penting urutan sebelum n selepas bersalin.. minta suami urutkan atas belakang (kawasan bahu hingga tulang belikat) InsyAllah blh bantu proses penghasilan susu ibu.. sy pun belajar dr tukang urut.

beli je buat standby. incase xde susu ke ape susu x keluar lgi ke.

2y ago

betul tu...nti kesian baby kelaparan sementara menunggu susu kita betul2 keluar...sy pun ada beli utk buat standby...pek kecil jer