Alahan tghari

Nak tnye ada sape2 MCM sy alahan tghari je mual muntah skali je. kdg..tu 2hari xde muntah MCM selang seli.. sy baru 7week first scan mse 4week5day doc nmpk ada cyst skali dlm 2cm cntu..penah keguguran 2kali boleh tak spe2 share MCM mne penjagaan dan sy juga pesakit hypertoiroid mkn ubat..

10 Balas

macam sy sekarang tengah pregnant anak ke2, sewaktu scan masa 9w..doktor detect ad cyst bersaiz lebih 2cm kat belah kiri & doktor cakap kita akan tengok balik masa 20w..sekiranya cyst tu lagi besar dari saiz baby, kita akan undergo surgery laparoscopic untuk buang cyst tu serta kita akan dirujuk ke pakar family & maternal kalo xsilap..haritu sewaktu sy scan utk 20w, cyst tu xjumpa dah atau tersembunyi di sebalik janin..cyst nie plak ada 3 jenis, pertama jenis yg akan membesar sama baby..kedua jenis yg akan mengecil apabila janin kita dah membesar & jenis ketiga plak cyst yg stagnant iaitu xmembesar atau xmengecil tetapi tidak membahayakan kita & bayi..jenis pertama yg membahayakan utk bayi & perlu dibuang..cyst sy dikesan sewaktu mengandung anak ke2, masa anak pertama xde cyst pun.

Saya 19minggu, pernah gugur 3 kali, hyperthyroidism tapi dah stop ubat sejak 2018. Cyst pun masa awal2 dulu doktor detect lebih 5cm, tapi latest scan dah tak nampak. Jadi sis ikut je saranan doktor, jangan missed ubat atau appointment sebab doktor akan pantau tumbesaran baby samada umur kandungan & saiz baby sama atau tak. Ada combine clinic Endo-Obs bila pregnant kan?

1y ago

ya betul

saya dulu pernah pregnant dgn cyst size 2cm tapi time 6w, cyst tu dah hilang.. saya minum susu Efferty Mama.. saya scan every 2week, dan setiap kali scan, cyst saya mengecil

sya penah ada cyst 4 cm jugak masa awal kandungan. pastu sya x de minum susu,elak Makanan tenusu, sya Makan sup sayur peria. bila cek next appointment,cyst dah xde. hilang sndiri

1y ago

klau ade cyst dr bg ubat ke? mcmne blh hilang sndri...dlu sblum preggy ade p brurut nk org tue kata sy ade cyst tp kecik je..nt blh hilang sndri ke...sy tgh preggy tp blum scan kt klinik lg...risau pla psl cyst nie sbb ade kta blh ganggu kandungan

klu ada sejarah gugur sebelum ni, Dr akan sarankan utk makan duphaston atau pun beli sendiri di farmasi. sis pernah makan tak?

1y ago

tak pernah dan doc tak de Kate ape2 mengenai ubat duphaston

maaf sis..bole tau x apa simptom hypertiroid yg awk alami..

boleh saya tahu apa punca adanya cyst

doc bg ubt x utk cyst tue sis?

1y ago

tak BG ape2 ubat untuk cyst

semoga dpt bertahan ya