ubat zincofer

nak tnya ubat yg ni ptt makan selepas makan ke sebelum makan

ubat zincofer
31 Balas

Kalau pengalaman saya sekarang,saya ambik lepas makan😅 saya kena tukar ubat nie sbb hb low..tgk dpt zincofer susah hati dah,sbb dok baca byk yg muntah,pening lepas ambik,saya kena mkn sehari 2 biji..2 hari saya start makan muntah lepas setengah jam makan ubt,klau ikut tu perlu 2 jam lepas mkn baru ambik ubat...tapi dgn saya tak sesuai...Saya baca tip2 ibu2 dlm nie cara ambik ubat nie...saya ada cuba satu tip..dan alhamdulilah sampai sekarang dah x muntah,loya...saya ambik waktu pagi..saya makan sikit roti,ambik ubat dgn air oren suam tanpa gula,pastu makan buah...alhamdulilah menjadi...skrg dah dekat sebulan saya mkn,saya ambik dgn air masak ja,tapi lepas mkn,tak muntah,loya....bergantung pada seseorg tu...sis boleh cuba mana2 petua dari ibu2 disini,insyaallah klau sesuai dgn kita semua akan ok,niat pujuk diri dan baby utk kesihatan ibu dan baby...

2y ago

sama laa saya pun lepas makan 2 jam minum zincofer tu terus muntah.. memang tk sesuai dengan saya 😅 Dah cuba macam² cara dh trmasuk macam sis cakap tu minum dengan air masak lepas tu makan sikit buah atau air jus pun tk menjadi jugak. Last² bagitau doc memang tk leh telan zincofer ni so beli sendiri acid folic Maltofer kat farmasi. Alhamdulillah boleh je makan tk de rasa mual pun..

Mana2 pun boleh. Klu kata mntah lps mkn ubat tu, ambil lps mkn. Klu ok, ambillah sblm mkn. And yes, better ambil dgn oren juice tanpa gula. Hb pun akn jd cntk. Dulu sy, minum air kosong mkn ubat and mkn buah and mkn bagai bnda, hb tetap turun. Lps tu, msk 3rd trimester ada misi lain ajr, minum dgn sunquick, hb terus naik cntk. Misi asal sy xde nasihat pun mcm tu. Bengong. Sy smp kna ambil iron tablet. Hari2 mengadap sembelit berjam2 sblm misi lain tu nasihat

hi, zincofer adalah ubat untuk tambah darah atau lebih dikenali sebagai anemia. Jadi ibu disyorkan untuk ambil ubat ini sebelum tidur malam bersama air suam / air sejuk / jus buah. Sebaiknya bersama jus buah. Amalkan waktu pengambilan ubat ini secara konsisten. In sya Allah, hb ibu akan normal. #semasa hamil, kalau boleh elakkan pengambilan air teh dan kafein.

Zincofer ni nurse Ade ckp haritu ... Awal2 kandungan mmg ramai yg tak than n muntah sbb ubt ni kuat ... Then nurse suggest mkn balik bila dah 15week keatas, alhamdulillah dah boleh telan n tak muntah... Sbb Sy pun awal2 mkn ni mmg muntah.

Biasa nya doc lbh nasihatkn mkn selepas mkn.. n klau nk hb tu cpt naik n xrase loya lps mkn ubt . Cuba minum dgn air perahan limau semasa hndk mkn ubt.. insyallah hb pasti cpt naik tp pemakanan pn kne lh jge juga ya..

Sy makan 2jam lepas makan sebelum tido. Cth mkan malam last pukul 10. Sy makan ubat nie pukul 12 terus masuk tido. Nak elakkan muntah. Hb dari 11 naek 12 lebih.

doc ckp mkn sblm tdo lg elok...sbb dia kate klo nk mkn siang, kne mkn 30min sblm mkn nsi..tp sy pun xmkn lgsung ubt ni..xbrni mkn tkut muntah..

mkn dgn sunquick. atau lepas mkn zincofer mkn tablet vit C 100mg. sbb zinc work best with vit c. vit c bantu badan serap zinc dgn efisyen

nak tanya kat sini. kalau ambik zincofer tak perlu makan acid folic ke? sbb misi kata tak perlu dah. zincofer dah ada acid folic. betul kah?

2y ago

rauna - acid folic penting makan time 3 bulan sebelum dan selepas pregnant. lepas 3 bulan dah takpayah amek, focus benda lain mcm iron semua tu

kalau sye pgi bgun tido tu sye akn mkn ubt ni....lps setggh jam atau sejam baru sye amek brkfst.....smpai skrg hb ok je cntk...