ubat zincofer

nak tnya ubat yg ni ptt makan selepas makan ke sebelum makan

ubat zincofer
31 Balas

Kalau pengalaman saya sekarang,saya ambik lepas makan😅 saya kena tukar ubat nie sbb hb low..tgk dpt zincofer susah hati dah,sbb dok baca byk yg muntah,pening lepas ambik,saya kena mkn sehari 2 biji..2 hari saya start makan muntah lepas setengah jam makan ubt,klau ikut tu perlu 2 jam lepas mkn baru ambik ubat...tapi dgn saya tak sesuai...Saya baca tip2 ibu2 dlm nie cara ambik ubat nie...saya ada cuba satu tip..dan alhamdulilah sampai sekarang dah x muntah,loya...saya ambik waktu pagi..saya makan sikit roti,ambik ubat dgn air oren suam tanpa gula,pastu makan buah...alhamdulilah menjadi...skrg dah dekat sebulan saya mkn,saya ambik dgn air masak ja,tapi lepas mkn,tak muntah,loya....bergantung pada seseorg tu...sis boleh cuba mana2 petua dari ibu2 disini,insyaallah klau sesuai dgn kita semua akan ok,niat pujuk diri dan baby utk kesihatan ibu dan baby...

3y ago

sama laa saya pun lepas makan 2 jam minum zincofer tu terus muntah.. memang tk sesuai dengan saya 😅 Dah cuba macam² cara dh trmasuk macam sis cakap tu minum dengan air masak lepas tu makan sikit buah atau air jus pun tk menjadi jugak. Last² bagitau doc memang tk leh telan zincofer ni so beli sendiri acid folic Maltofer kat farmasi. Alhamdulillah boleh je makan tk de rasa mual pun..