Assalammualaikum.

Nak tanyalah Mummy2 dekat sini... Saya risau anak sy setahun 2bulan masih belum pandai cakap... Selalu budak pandai bercakap sebut perkataan ma, pa, su bila ek......

14 Balas

Anak prtama sy skrg umr sthun 7 bln...msih blom pndai brckap lg..skdar pggl bu bi mcm tuh jew...tp dia mmahami apa yg sy ckap..cth: kalau sy sruh amik ssuatu bnda..sruh dia buat ssuatu..dia faham dan dia buat..kalau sy sbut nama dia..dia akn angkat tgn smbil snyum..kalau dia nk susu..dia akn amik btol susu dan bkas susu sruh sy buat...😊

Setiap anak2 perkembangan lain2 sis. Dorg ikut phase dorg. Mcm ank sy setahun 6 bln br boleh sebut mommy daddy. Tp kalau bg arahan simple dia boleh paham. Klu smp 3 tahun still xboleh sebut sis kena refer pakar. Pada ms yg same sis kne aktif communicate dgn ank gk utk galak kan dia bckp. Maybe dia malu atau kurang rangsangan.

kdg budak mcm tu lmbt sikit..dorong dy utk ckp .kita ajr setiap hari benda..ajar cara nk mintak..kdg dy bg petunjuk yg dy nk.. kita jgn terus bg..suruh dy ckp .nk brg ni ke? ok ckp mama, nk ayam boleh? haa..ajar...bila dy pandai sebut..tepuk tangan bg pujian

rajin bwa dia sembang...tanya apa dia buat,td jln2 pegi mana,beli apa,mkn apa...tp guna bhasa yg btol jgn guna bhsa pelat...okay lg tu umur mcm tu,klu ank first memang lmbat sikit nk bckp sbb dia xda kwn nk sembang...

Sis cuba rajin borak dgn anak. Saya banyakkan borak dgn anak umur 1thn genap sekarang, nanti dia ikut borak jugak tp bahasa dia la hehe. Saya diam dia diam. Saya nyanyi dia pun nyanyi 😂

Setahun 2bulan tu masih awl sis.. Bawa bby bercakp selalu... Luangkn masa dgn dia.. Ank sy pon lambt bercakap. Skg dh 2y5m pon xnk ckp mama

normal setahun 6 bulan ke setahun 8 bulan. apapun sis kena banyak bercakap dgn dia, psang lagu lagu ke, bacakan buku ke

Jangan risau awk abb tu normal...budak berbeza awk xsmue sama..cuma awk kne la rajin bercakap dgn dia 🙂

Anak saya setahun dh blh paggil.mi..abi..alhamdulih..skrg dh 5 years lg la ckp smpi xlrt layan

Terlalu awal sis... Setiap anak x sama perkembangan mereka. Ada lambat ada cepat ...