9m belum pndai bercakap

Hi, my baby 9m belum pndai sebut ma/pa lg.. normal ke? mcmmna mommies ajak/ajar baby bercakap ya? sy hari2 time main, makan selalu sebut dah.. tepuk tgn pun belum pandai... *worry #seriusnanya

1 Balas

Hai. Nak kata normal ke tak depends on perkembangan. Keep ransang anak untuk sebut. Kalau saya hari² sebut seawal 4/5 bulan pandai sebut beberapa kali lepas tu dia tak sebut. So kena keep sebut banyak kali. Sampai dia seronok nak ikut kita sebut. Selalu bila main tu kena pandang mata anak. Bila ajar waktu dia pandang benda lain memang susah dia nak sebut.